Кои са най-близките хора на Зеленски във войната

В отбора на държавния глава влизат дипломати, военни и икономисти

Кои са най-близките хора на Зеленски във войната | StandartNews.com

Президентът Володимир Зеленски от началото на нахлуването на Русия в Украйна се отказа от убежище зад граница и продължава да работи в Киев. В "отбора" на държавния глава влизат дипломати, военни и икономисти, съобщава Украинская правда, цитирана от "Пик".

В условията на руско-украинската война Зеленски и хората му концентрират усилията си в дипломатическа, отбранителна и икономическа насока.

За външнополитическата дейност отговарят: 

- Шефът на офиса на президента Андрей Ермак, който работи с Белия дом

- Външният министър Дмитрий Кулеба, който води преговори с правителствата на всички страни по света

- Зам.-шефът на офиса на президента Андрей Сибига, който подготвя речите не Зеленски и говорителите му в т.нар. "дипломатическа рамка" преди важни преговори 

Освен това огромна дипломатическа работа изпълнява и самият Зеленски. Той провежда преговори с международните лидери, среща се с партньори на Украйна в Киев, общува с журналисти и дава интервюта.

За отбраната отговарят военният министър Алексей Резников, секретарят на Съвета за безопасност и отбрана на Украйна Алексей Данилов, главнокомандващият ВСУ Валерий Залужний, а също и редица военни командири.

За икономиката в условията на пълномащабна война отговаря министър-председателят Денис Шмигал, който отговаря също за координацията и стабилизацията на икономиката. 

На свой ред министърът на икономиката Юлия Свириденко и зам.-шефът на Офиса на президента Ростислав Шурма се занимават с пътищата, по които страната може да намери парични средства, за да устои по време на военния конфликт.

Зам.-шефът на Офиса на президента Кирил Тимошенко работи с регионите и следи за военната ситуация. 

Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков отговаря за доставката на хуманитарни помощи оперативното възстановяване на инфраструктурата.

Говорителят на Върховната Рада Руслан Стефанчук рядко се появява пред медиите, но продължава активно да работи. Той се занимава с координацията на работата на парламента и Офиса на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай