Ключова среща в Москва. Кого посреща Путин?

Антониу Гутериш отива в руската столица на 26 април

Ключова среща в Москва. Кого посреща Путин? | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 26 април в Москва с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да обсъдят инвазията на Русия в Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Очаква се Гутериш да разговаря също с руския външен министър Сергей Лавров, каза Песков.

Срещата с Путин, поискана от Гутериш, ще е първата между двамата от нахлуването на Русия в Украйна.

Във вторник Гутериш изпрати писма до президента Путин и украинския му колега Владимир Зеленски с молба за срещи в Москва и Киев, посочва Франс прес.

От началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари ООН е донякъде пренебрегната в търсенето на изход от конфликта.

Това се дължи отчасти на причинения от тази криза разрив между петте страни - постоянни членове на Съвета за сигурност, една от които е Русия, наред със САЩ, Франция, Великобритания и Китай.

Досега Гутериш почти не е влизал във връзка с украинския президент, двамата проведоха един-единствен телефонен разговор на 26 февруари.

Откакто Гутериш заяви, че Русия нарушава Устава на ООН, изпращайки войски в Украйна, Путин отказваше всякакви контакти с него, включително да разговарят по телефона.

Във вторник генералният секретар на ООН осъди новото руско настъпление в Източна Украйна и призова двете страни да направят четиридневна хуманитарна пауза по случай православния Великден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай