Събота,

Китай с изненада за войната в Украйна, разпределя баницата

От: Рачо Рачев -
6320
Китай с изненада за войната в Украйна, разпределя баницата
A
A
A

Две са ключовите положения за Китай по отношение на войната в Украйна. Първото е, че санкциите няма да доведат до очаквания резултат. Второто е, че преките руско-украински преговори според Пекин са единственият начин конфликтът да намери решение, съобщи пред БНТ Тодор Радев, журналист от китайска медийна група.

Според него вероятно Китай би могъл да играе ролята на посредник, защото е влиятелна държава и поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна.

"Властите съобщиха, че Пекин вече работи за мирните преговори. Като цяло Китай едва ли ще се превърне в основен посредник, тъй като не е склонен да се ангажира с нито една от страните в конфликта. Азиатските държави показаха, че войната в Украйна е европейски проблем, в който не са склонни да се намесват, всички имат сериозни връзки с Русия в икономически и военен план", допълни Тодор Радев.

По думите му има сериозен ръст на поръчките за китайски товарни кораби, но със сигурност войната в Украйна ще засегне китайско-европейската търговия.

"В момента Русия изнася огромно количество нефт и газ за Китай, тези сделки няма да бъдат анулирани. Енергийната търговия между Китай и Русия ще продължи, това е сигурно. Конфликтът по оста САЩ-Китай не е преставал никога. Една продължителна война със сигурност би довела до проблеми, включително и за Китай", коментира Тодор Радев.

Той прогнозира, че икономиката на Китай може да стане номер едно в света. Китайците се опитват да представят по-скоро картини от войната, отколкото да дават оценки и коментари, каза още Тодор Радев.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com