Китай будалка Евросъюза. Какво каза за мерките срещу Москва

Урсула фон дер Лайен предупреди, че репутацията на Китай е застрашена

Китай будалка Евросъюза. Какво каза за мерките срещу Москва | StandartNews.com

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди днес, че репутацията на Китай е застрашена, ако бъде оказана помощ на Русия и бъде направен опит да се заобиколят наложените от Запада санкции, предаде Би Би Си. Изказването й дойде след провелата се онлайн среща на върха Китай-Европейски съюз.

Удължаване на войната в Украйна означава повече проблеми за световната икономика, а това не е в интерес на никой, написа в Туитър Урсула фон дер Лайен след разговорите чрез видеовръзка с китайския президент Си Цзинпин.

От своя страна китайският лидер заяви, че Европа трябва да осигури стабилност, но не предложи нищо конкретно за слагане на край на войната.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Китай се е съгласил, че войната застрашава глобалната сигурност и световната икономика. 

Междувременно китайският премиер Ли Къцян заяви пред ръководителите на ЕС, че Пекин ще настоява за мир в Украйна по "свой начин". Ли каза, че Китай винаги се е стремил към мир и е призовавал за преговори и е готов да продължи да играе конструктивна роля заедно с международната общност, съобщи китайската телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай