Петък,

Китай балансира: Светът няма да спечели от Студена война

От: Стандарт, снимка АП/БТА -
884
Китай балансира: Светът няма да спечели от Студена война
A
A
A

Светът няма какво да спечели от нова Студена война. Това заяви китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн на извънредно заседание на Общото събрание на ООН, посветено на нахлуването на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

"Студената война приключи отдавна. Манталитетът от Студената война, базиран на конфронтацията на блокове, трябва да бъде изоставен", заяви Чжан Цзюн от трибуната на Общото събрание, като отбеляза, че целият свят би загубил при едно такова развитие на нещата.

Китай, който отказва да осъди Русия за нахлуването в Украйна, призова вчера за деескалация на конфликта. Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин призова страните в конфликта "да се успокоят и да проявят сдържаност преди да се е стигнало до нова ескалация".

От началото на конфликта в Украйна Китай в дипломатически план се опитва да балансира между политическата си близост с Москва и традиционната си линия на защита на "суверенитета и териториалната цялост" на държавите, отбелязва Франс прес, цитирана от dir.bg.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com