Киев ошашави Москва, изненада с предложение за преговори

Русия е предала на Украйна проект на мирно споразумение и очаква отговор

Киев ошашави Москва, изненада с предложение за преговори | StandartNews.com

Украинската страна е готова да проведе "специален кръг преговори" с Русия в обсадения град Мариуол, без предварителни условия. Това обяви късно снощи в Туитър главният украински преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк.

Преговарящите от страна на Украйна са готови да заминат за Мариупол, за да преговарят с Русия за евакуацията на военния гарнизон и цивилните граждани в района, обяви друг член на екипа. Давид Арахамия посочи, че в момента се очаква потвърждение от руска страна.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е предала на Украйна проект на мирно споразумение и очаква отговор.

В поредното си видео обръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски каза, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение, след дни на молби за още оръжейни доставки. "Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си", каза той.

"В момента Европейският съюз подготвя шести пакет от санкции. Обсъдихме това с Шарл Мишел. Работим, за да направим положението наистина болезнено за руската военна машина и руската държава като цяло. Подчертавам във всички преговори, че санкциите са необходими не като самоцел, а като практически инструмент за мотивиране на Русия да търси мир", обясни украинският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай