Хвърлят десетки милиарди в Украйна, кой дава парите

Решение за десетки милиарди долари за възстановяване на Украйна след войната вече е взето

Хвърлят десетки милиарди в Украйна, кой дава парите | StandartNews.com

Решение за десетки милиарди долари за възстановяване на Украйна след войната вече е взето, съобщи президентът Володимир Зеленски, цитиран от dir.bg.

Той разговаря с президентите на Полша Анджей Дуда и на Франция Еманюел Макрон, с шефовете на Световната банка и на Международния валутен фонд.

"Късно през нощта разговарях с президента на Френската република Еманюел Макрон и президента на Полша Анджей Дуда. Безкрайно съм благодарен на всеки един от тях. Безкрайно съм благодарен на Анджей за неговата решителност и отдаденост към нашата обща кауза - защитата на хората. Благодарен съм на съпругата на Анджей, Агата. Успяхме да предотвратим хуманитарна криза на границата, да организираме ситуацията така, че хиляди украински жени и деца да получат достойно лечение. Всъщност ние вече нямаме граница с приятелска Полша. Сигурен съм, че скоро ще можем да кажем на нашите: Върнете се! Върнете се от Полша, Румъния, Словакия и всички други страни. Върнете се, защото вече няма заплаха", каза държавният глава.

"Вече мислим за бъдещето на всички украинци след войната, за това как да съживим нашите градове, как да възстановим икономиката", добави Зеленски.

Президентът каза, че е разговарял с президента на Световната банка Дейвид Малпас и с генералния директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Има споразумение между най-големите финансови институции за подкрепа на Украйна. Вече има решение за спешна помощ и десетки милиарди долари за възстановяване на Украйна след войната. И това са само първите решения. Подчертавам, само първите такива", каза Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай