Хр. Иванов с остри думи за Путин. В какво го обвини

Путин се опитва да преразгледа статута на цяла Източна Европа, каза той

Хр. Иванов с остри думи за Путин. В какво го обвини | StandartNews.com

За нас беше изключително важно да има максимално голямо мнозинство, което да сподели оценката за това, което направи Русия. Това коментира в "Още от деня" Христо Иванов от "Демократична България" след като днес НС прие обща декларация по повод военната операция на Русия в Украйна.

Такава престъпна агресия, тази военна операция, която е непредизвикана, очевидно е дългосрочно планирана операция срещу целия международен ред и това, че в един и същи момент голямо мнозинство в НС и премиерът говориха с една и съща оценка, беше много важно, обясни Иванов.

Управляващи, опозиция, изпълнителна и законодателна власт ясно осъдиха действията на Путинския режим, допълни той.

По думите му, това е заплаха за България, не просто защото се води война наблизо, а защото се прави опит за цялостно преразглеждане на международния ред, установен след Втората световна война.

Всички български граждани трябва да са наясно, че става дума за безпрецедентна атака не просто срещу една държава, не става дума само за Украйна или за парчета от нея, а за опит на Путин да преразгледа статута на цяла Източна Европа. Да се опита да си върне позицията на доминираща имперска сила по отношение на всяка една държава в Източна Европа. Това е атака срещу самата възможност за суверенитет на страните в този периметър.

Всичко, което досега ни изглеждаше прогнозируемо, вече не е такова, обясни Иванов.

Много хора си мислеха до онзи ден, че война не може да има - ето има война, навлизаме в изцяло нова ситуация, за която никой не е подготвен, допълни той.

Ние задълбочено обсъждаме готовността на България, но на нас ни предстои много сериозна инвестиция в нашата сигурност, нещо което с години не беше направено, допълни още Христо Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай