Какво ще правят хотелиерите с бежанците след 15 април

Действа определена схема между украински превозвачи и хотелиери в България

Какво ще правят хотелиерите с бежанците след 15 април | StandartNews.com

Почти половината от пристигналите в България малко над 80 000 украински бежанци са настанени в хотели. Действието на мярката обаче изтече този петък. Каква ще е съдбата на тези и очакваните нови бежанци след 15 април?

Войната в Украйна e и бизнес. И не, не става въпрос за производителите на оръжие. Само за последните 4-5 дни над пет пъти са се увеличили автобусите от Украйна, които карат бежанци в България.Това създава огромно напрежение на ГКПП-Дуранкулак, откъдето влизат украинските бегълци, основно майки с деца. В следващите 48 часа автобусите ще пристигат като на конвейер - ако преди два дни са били десетина, може да надминат 50.Но сред тях вече има и български превозвачи, наемани директно от Украйна. Тарифата за превоз достига 400 евро на човек, съобщава Дойче Веле.

Ключовата дата 15 април

Напливът в последните дни е поради няколко причини. Временната закрила за украинските бежанци в България ще е в сила без подаване на документ до 15 април, петък. Засега правителството не дава сигнали, че този срок ще бъде удължен - нагласите са по-скоро да не се случи. Но 15 април е и крайният срок, в който програмата за настаняване в хотелите ще плаща независимо от това дали настанените там украински бежанци са регистрирани или не. След полунощ на 15 април този срок в хотелите няма да има как да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за временна закрила или не са вече регистрирани за такава. Регистрацията е особено важна - както за сигурността на майките, децата и възрастните от Украйна, така и за издирване на хора от семействата им, каквито опити вече има. Достъп до регистъра имат МВР и Държавната агенция за бежанците.

Схемата

Заради датата украински превозвачи създават паника сред хората, разпространявайки слухове, че след 15 април България няма да приема повече бежанци. В групите на украинските общности и доброволчески организации в социалните мрежи вече се появиха призиви към украинците да не вярват на това, също и да не плащат допълнителни такси за настаняване или резервация, каквито им искат.

Но почти половината от тях пристигат с резервация за български хотели, обясниха за Дойче Веле от Кризисния щаб към МС за бежанците от Украйна. Това означава, че действа определена схема между украински превозвачи и хотелиери в България, които получават по 40 лева за всеки украински бежанец. Общата стойност на заявките за изплащане е 14,3 милиона лева. Това е само за първите 5 седмици, откакто действа програмата, която е със срок до 31 май.

По непотвърдена официално информация установен е един от българските хотелиери в този тип “сделки”, но в областните дирекции на МВР няма особен ентусиазъм да се работи по тези случаи. По обясними причини украинската страна не може да съдейства, а в повечето случаи превозвачите се “легитимират” само с мобилен телефон и съобщение: “Настаняваме туристи в България”.

Регистрацията за временна закрила

Към 17 часа на 13 април в България са регистрирани 69 753 украински бежанци, а в страната са останали общо 81 962. Почти още толкова са преминали през България на път за Гърция или Турция. От всички регистрирани в хотели са настанени над 40 хиляди, поне по официални данни. Но в действителност са много повече, тъй като по стар навик - за да не плащат туристическа такса, хотелиерите крият реалния брой на настанените при тях украинци.

Има случай на петзвезден хотел край морето, в който има 1390 души и едва… 13 регистрирани. Укриването на такива данни не дава реална представа на властите къде има свободни места за настаняване. За да се осъществи регистрацията максимално бързо, бяха създадени мобилни екипи и изнесени работни места.

Въпреки това България е сред първите в Европа по процент регистрирани за временна закрила хора, бягащи от войната в Украйна, на база общ брой престояващи - 85-86%. До петък (15 април) ще минем 92%, убеден е Васил Величков, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на Щаба.Според него една малка част от украинските бежанци ще се възползват от правото да останат 90 дни като туристи, като могат да ги удължат с още 90 дни. Временната закрила за хората от Украйна бе въведена за 1 година и може да бъде удължена при необходимост.

Под натиск

След 15 април обаче всички украински бежанци, които влизат, най-напред ще трябва да бъдат регистрирани преди настаняването им. Това ще окаже огромен натиск върху “Гранична полиция”, местните власти и областни управи, доброволците и украинските общности, които помагат. Управляващите разполагат с броени часове, за да създадат организация, която да отговаря и на засиления наплив, и на новите изисквания.След като беше затворен бежанският център в Дома на културата и спорта във Варна, където автобусите стоварваха бежанците, от Щаба са се спрели на спортната зала във Владиславово. Залата е част от спортния комплекс, с РЗП 3718 кв. м. и в нея, подобно на опита на Полша, може да бъдат устроени места за отдих на бежанците и условия за денонощната им регистрация.

Подготвени са първите 3000 хигиенни пакета, ще се преведат средства на областната управа, за да бъдат осигурени вода, топли напитки, плодове и др. Предвидено е да бъдат дислоцирани на първо време 12 военни автобуса и бусове за извозване на бежанци.

В парламентарната комисия по вътрешна сигурност от ГЕРБ запитаха вчера министъра на вътрешните работи Бойко Рашков какво прави МВР по контрола на украинските бежанци, които влизат в България.

“МВР приема граждани от Украйна, които бягат от военни действия. Ако някои мисли, че на границата можем да правим проучвания за криминална регистрация на хора, които спасяват живота си - своя и на семейството си, не е в час и не е в училище”, заяви в отговор Рашков.В ситуация като тази едва ли е възможно да се иска от украинските служби проверка на техни граждани, стана ясно от думите му.

Огромно изпитание за българските власти

В следващите седмици нови и нови автобуси ще стоварват още майки с деца, бягащи от войната в Украйна - и не само заради бизнес схемите на превозвачи и хотелиери. Ако прогнозите за нова офанзива се сбъднат, още милиони ще напуснат, освен тези над 4,3 милиона досега.За разлика от Полша, Румъния, Унгария, Молдова и Словакия, бежанците в България са в пъти по-малко, но поставят на изпитание способността на изпълнителната власт, общините и бизнеса да работят ефективно в координация помежду си. А доброволците вече са напълно изтощени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай