Как ще реагират САЩ? Байдън с извънредно изявление

Путин е имал намерение за инвазия от месеци, каза американският президент

Как ще реагират САЩ? Байдън с извънредно изявление | StandartNews.com

Нашите войски няма да влязат в Украйна, няма да се бият в Украйна. САЩ ще защитят всеки сантиметър от територията на НАТО. Ще спазим нашите ангажименти по член 5. Това заяви американският президент Джо Байдън в извънредно обръщение по повод руската инвазия в Украйна.

По думите на държавния глава на САЩ, Москва е дислоцирала 175 000 военни и е изградила военнополеви болници по украинската граница.

„Това означава, че той е имал намерение за инвазия от месеци. Путин е агресор. Путин избра войната. Сега той и неговата държава, ще си понесат последствията”, посочи Байдън.

И допълни: „САЩ ще наложат сериозни санкции на Русия. Това ще нанесе сериозен удар върху руската икономика – както сега, така и в дългосрочен мащаб. Тези санкции са подбрани така, че да нанесат максимална вреда в дългосрочен мащаб на Русия и минимални щети на икономиката на САЩ и на нашите съюзници”.

„Нека бъда ясен – САЩ не предприемат тези действия самостоятелно. В продължение на месеци ние изграждаме коалиция с нашите партньори, които представляват над 50 процента от глобалната икономика.” По думите на Байдън целта е да се попречи на Москва и руските олигарси да финансират и разрастват руската армия. „Под удара на санкциите попадат руски банки с общи активи за над един трилион долара. Отрязахме ги от американската финансова система”, допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай