Извънредно от НАТО! Започва ли световна война

Активира в бойна готовност мултинационалните сили по земя, въздух, море и спецчасти

Извънредно от НАТО! Започва ли световна война | StandartNews.com

За първи път в историята мултинационалните силите за реагиране на НАТО са активирани като отбранителна мярка в отговор на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Върховният главнокомандващ на съюзническите съюзи на НАТО генерал Тод Уолтърс активира многонационалните сили, състоящи се от армии по земя, въздух, море и сили за специални операции от съюзниците, които могат да се разположат бързо в подкрепа на алианса на НАТО, предаде Си Ен Ен.

Активирането на войските за реагиране не означава, че войски на САЩ или НАТО ще влязат в Украйна, която не е член. Президентът на САЩ Джо Байдън беше ясен, че американските войски се разполагат в Източна Европа, за да подпомогнат страните от НАТО, тревожни от агресивните действия на Русия, и те няма да се бият в Украйна.

„Това е исторически момент и първият път, когато Алиансът използва тези сили с висока степен на готовност като възпираща и отбранителна роля. Те представляват гъвкава, надеждна в битка сила, която може да бъде използвана по много начини " Уолтърс каза в изявление:

"Тези възпиращи мерки са разумни и повишават нашата скорост, отзивчивост и способност да защитим един милиард граждани от страните членки, които се заклехме да защитаваме."

Силите все още не са разгърнати напълно, но са в пълна готовност. Не е ясно колко войници ще съдържат силите за реагиране.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в петък, че алиансът все още трябва да направи повече, за да окаже натиск върху Кремъл да сложи край на военната агресия в Украйна.

Трябва да сме готови да направим повече, дори ако това означава, че трябва да платим висока цена, каза той. "Трябва да вземем това сериозно и точно затова сега внедряваме Силите за реакция на НАТО за първи път в контекста на колективна отбрана“, каза той. Целите сили за реагиране на НАТО са 40 000 войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай