Изключват руски банки от международната система за разплащания

Върховният представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел свиква довечера извънредна видеоконферентна среща

Изключват руски банки от международната система за разплащания | StandartNews.com

Върховният представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел свиква довечера извънредна видеоконферентна среща на министрите на външните работи, за да одобрят нови санкции срещу Русия.Очаква се част от руските банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT. Решението за изключването е съгласувано между ЕС, Великобритания и САЩ. Досега Германия беше против въвеждането на тази крайна мярка.

Ако една банка бъде изключена от SWIFT, тя не може да превежда пари към други банки, това би блокирало осъществяването на сделки и трансакции в чужбина на руски компании.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен мярката ще навреди на способността на Путин да финансира войната си.

"Ще парализираме активите на руската централна банка. Това ще замрази транзакциите й и ще направи невъзможно централната банка да оперира с активи. И накрая, ще работим за забрана на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки значително ще навредят на способността на Путин да финансира войната си." - коментира Урсула фон дер Лайен.

Платежната система SWIFT със седалище в Белгия осигурява комуникация между 11 000 банки в 200 държави по целия свят. Мрежата позволява финансовите институции да изпращат и получават платежни нареждания в надеждна и сигурна среда. SWIFT предлага и софтуер за финансовите институции.

Западът готви финансов ядрен удар по Москва

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай