Илон Мъск пусна безплатен бърз интернет на Украйна

"Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са напът", съобщи Мъск

Илон Мъск пусна безплатен бърз интернет на Украйна | StandartNews.com

Предприемачът Илон Мъск обяви, че неговата сателитна широколентова услуга Starlink на компанията му SpaceX е достъпна в Украйна и изпраща повече терминали в страната, чийто достъп до световната мрежа е нарушен поради руската инвазия, съобщава Ройтерс.

"Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са напът", написка Мъск в Туитър.

Изявлението на Мъск е в отговор на туит от служител на украинското правителство, който го помоли да предостави на засегнатата страна станции за Starlink.

"Илон Мъск, докато се опитваш да колонизираш Марс – Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат на Земята от космоса - руските ракети атакуват украинските граждани", написа вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров.

Интернет свързаността в Украйна беше засегната от руската инвазия, особено в южните и източните части на страната, където сраженията са най-тежки, съобщиха в събота компании, наблюдаващи интернет.

Въпреки че е изключително скъпа за внедряване, сателитната технология Starlink може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудно обслужвани места, където не достигат оптични кабели и клетъчни кули. Технологията може също така да окаже ключова подкрепа, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникацията.

На 15 януари Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX има 1469 активни спътника Starlink и 272 скоро ще се преместят в оперативни орбити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай