И Международната федерация по джудо се отрече от Путин

Той вече не е почетен президент и посланик

И Международната федерация по джудо се отрече от Путин | StandartNews.com

Международната федерация по джудо се разграничи от руския президент Владимир Путин. Организацията съобщи, че Путин вече не е неин почетен президент и посланик заради нахлуването на Русия в Украйна.

"В светлината на продължаващия военен конфликт в Украйна, Международната федерация по джудо отнема статута на г-н Владимир Путин като почетен президент и посланик на Международната федерация по джудо", се казва в изявлението на IJF, разпространено от централата на федерацията в Будапеща.

Сертификатът за почетен президент е бил връчен на Путин през 2008 г. Той е запален по бойния спорт от дете и дори гледа част от схватките на летните олимпийски игри в Лондон през 2012-а. Има и черен колан.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков твърди, че Путин не е бил информиран за това решение, предава bTV.

Това е поредната спортна санкция, наложена на Русия от началото на войната в Украйна. УЕФА отне от Санкт Петербург финала на Шампионската лига и го даде на Париж, а стартът от Формула 1 в Сочи беше отменен.

Междувременно Полша, Чехия и Швеция отказаха да се изправят срещу Русия във финалните плейофи за световното първенство по футбол в Катар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай