Сряда,

И ЕС налага санкции на Русия, секва ли газът

От: Редакция -
1651
И ЕС налага санкции на Русия, секва ли газът
A
A
A

Европейският съвет одобри тази вечер нови санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресиясрещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Европейският съвет иска от Москва незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките. Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия.

Европейският съвет призовава никоя държава да не признава и да не подпомага самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com