Гешев се чу с колегата си от Украйна. Какво си казаха

Той е изразил готовността на българската прокуратура да съдейства

Гешев се чу с колегата си от Украйна. Какво си казаха | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев проведе телефонен разговор с г-жа Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна, съобщават от прокуратурата.

По време на разговора Иван Гешев е изразил солидарност с колегите си и украинския народ. Главният прокурор е подчертал, че българската държава действа в синхрон със страните-членки на Европейския съюз и НАТО.

Като е отбелязал, че суверенитетът и независимостта на Украйна в международно признатите й граници е факт, който трябва да бъде зачитан, Гешев е изразил готовността на българската прокуратура да съдейства по разрешаване на въпроси, възникнали в кризисната ситуация, съобразно принципите на международното право.

Иван Гешев е подчертал готовността на българската прокуратура да подкрепи украинските си колеги, включително като осъществи всички необходими действия от нейна компетентност, свързани с прилагане на санкциите, наложени спрямо руската държава и отделни нейни граждани.

В телефонния разговор, проведен по инициатива на украинската страна, Иван Гешев е потвърдил и изразената при визитата му в Киев в края на 2021 г. подкрепа за украинската прокуратура в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай