Германия готви удар по дъщерите на Кремъл

Берлин национализира „Газпром“ и „Роснефт“

Германия готви удар по дъщерите на Кремъл | StandartNews.com

Германските власти разработват сценарий за национализация на дъщерните предприятия на „Газпром“ и „Роснефт“ във ФРГ. Това съобщи авторитетният вестник на немските делови среди „Ханделсбалт“. Изданието се позова на правителствени източници от канцлерството в Берлин.

„Предпоставки за този сценарий, в който участва и канцлерът Олаф Шолц Шолц, са опасения по повод сигурността на енергийните доставки в Германия“, пише вестникът и пояснява, че властите „искат да прекратят масово нарушение на енергоснабдяването в случай на възникване на трудности в тези компании, които имат системно значение за Германия“

„Ханделсблат“ пояснява, че на мушка са взети „Газпром Германия“, която управлява няколко големи газохранилища на територията на ФРГ,  и „Роснефт Дойчланд“. Понастоящем двете компании са незаменими на немския енергиен пазар, отбелязва вестникът.

От днес влезе в сила указът на Путин, който забранява на  неприятелските страни да плащат газа в евро или долари, а само в рубли.

Канцлерът Шолц контрира Пути като каза, че според договорите заплащането на руски газ трябва да става в евро и долари, така че германските предприятия, ако искат „могат да плащат и ще плащат в евро“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай