Европа се отказва от водката в знак на протест срещу Русия

Магазините в Дания, Германия, Финландия, Швеция, Австралия свалят от рафтовете си руски стоки

Европа се отказва от водката в знак на протест срещу Русия | StandartNews.com

Магазините в Дания, Германия, Финландия, Швеция, Австралия започнаха да бойкотират и свалят от рафтовете си руски стоки.

Германската верига супермаркети "Нето норд" (Netto Nord) обяви, че незабавно ще бойкотира руските стоки, предаде ДПА.

Решението на веригата, която има около 340 магазина в Северна и Източна Германия, последва взетата по-рано мярка от компанията майка "Салинг груп" (Salling Group) - най-големият търговец на дребно в Дания.

Говорител на "Нето норд" съобщи, че всички продукти, произведени в Русия, се свалят от рафтовете в знак на протест срещу войната в Украйна. Това засяга около 15 артикула, включително сладкарски изделия, готови ястия и водка, пише dir.bg.

Компанията има магазини също така в Дания и Полша.

"Ситуацията в Украйна и ужасяващите кадри от войната вълнуват всички ни", каза Хенрик Винтер Олесен, директор по комуникациите на "Салинг груп". В Полша компанията предлага основни консумативи за агенциите, грижещи се за украинските бежанци, допълни той.

Държавните компании, които отговарят за продажбата на дребно на алкохолни напитки във Финландия и Швеция, обявиха снощи, че са изтеглили всички руски напитки от магазините, предаде Франс прес.

Финландското дружество "Алко" (Alko) уточни, че руските напитки са изтеглени и от онлайн продажби. Говорителката Ану Коскинен заяви, че ситуацията в Украйна е шокираща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай