Евакуираме стотици българи от Киев и Одеса, наши чакат и в Москва

В автобусите има още американци, македонци и един грузинец

Евакуираме стотици българи от Киев и Одеса, наши чакат и в Москва | StandartNews.com

„Тази сутрин всички български граждани, които бяха заявили желание за евакуация от Киев и околностите бяха уведомени за възможността за екстрена евакуация“,заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

До момента четири автобуса и всички коли на мисията ни в Киев се придвижват към границата. В превозните средства има около 200 души – български, украински, американски граждани, граждани на Република Северна Македония и един от Грузия, като в това число влиза и цялата ни дипломатическа мисия.

Външният министър съобщи още, че целият дипломатически състав на Генералното консулство в Одеса също е изтеглен и пътува за България. От Одеса днес тръгнаха два автобуса и леки автомобили, в които има около 130 души. „След като преминат границите на Украйна, до България те ще бъдат придружени от полицейски ескорт“, подчерта министър Генчовска. Тя допълни, че редовната автобусна линия Одеса – Варна продължава да работи.

В Москва има 58 души, които са изявили желание за евакуация. Посолството е в контакт с тях и се организира сухопътен транспорт, каза министър Генчовска.  

В заключение външният министър съобщи, че на кораба Рожен, плаващ под малтийски флаг, от 17-членния български екипаж, само 2-ма души са пожелали евакуация и в  момента се работи по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай