Евакуираме българи, отваряме хотели за бежанци (ОБЗОР)

Украинци, които живеят у нас, тръгват към военните зони, за да спасят близките си

Евакуираме българи, отваряме хотели за бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Украинци, които живеят у нас, тръгват към военните зони, за да спасят близките си

Над 300 български граждани потърсиха помощ за за евакуация до 17 ч. в четвъртък, като обажданията Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна не спират. Хората ще трябва да се придвижат сами до някой граничен пункт, където ще им бъде оказано съдействие. Въздушното пространство над Украйна остава затворено, съобщи Външно министерство.

Във връзка със затварянето на някои ГКПП между Приднестровието и Украйна МВнР препоръчва на българските граждани от Южна Украйна да се насочат за влизане в Молдова през пунктовете Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка.Обсъждаме с транспортния министър Николай Събев организирането на автобуси, с който да евакуираме българите. Другата възможност е със самолети през Полша, каза премиерът Кирил Петков.

С същото време украинци, които живеят в България, са в паника за близките си в родината им. И заминават по спешност за Украйна, за да ги изведат от страната. Двете ми деца и майка ми са в Черновци, връзката с тях вече е трудна, няма интернет, затова заминавам да ги взема, заяви пред Нова тв Таисия Георгиева живее в Русе.

Настаняване на бежанци в 3 и 4-звездни хотели в България обмислят министърът на туризма Христо Проданов и премиерът Кирил Петков.Проданов вече разговаря с председателите на Съюза на хотелиерите и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за възможностите български бежанци от Украйна да бъдат настанени при необходимост в хотелски бази в страната. Ценовите предложения на хотелиерите ще се приемат до понеделник.

БХРА съобщи, че членовете на организацията са готови да настанят българските бежанци от Украйна в местата за настаняване и да подкрепят идеята на премиера Кирил Петков това да се случи с финансовата подкрепа на държавата. Според зам.-председателя на асоциацията Веселин Налбантов тя е готова да осигури и работа на българските граждани, които се евакуират от Украйна у нас. "Към момента се говори за 4 хил. души, е казал Налбантов. Това е мнението на нашите колеги от ваканционните комплекси", уточни Налбантов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай