Ето защо Путин не обяви мобилизация на 9 май

Москва готви промени, които според експерти са истински "акт на отчаяние"

Ето защо Путин не обяви мобилизация на 9 май | StandartNews.com

Във войната в Украйна загинаха хиляди руски войници. Русия има спешна нужда от нови бойци, но не се решава да обяви обща мобилизация. Москва готви промени, които според експерти са истински "акт на отчаяние", пише DW.

Експертите предполагат, че руските войници, загинали до момента в Украйна, са около 15 000, ранените – 25 000. По информация на британските тайни служби Русия вече не може да разчита на около една трета от своите сухопътни сили, пише РНД (Редакционна мрежа Германия).

Променя се възрастовата граница

Загубите в човешка сила намаляват и нападателните способности на Русия, отбелязва изданието. И сега очевидно Кремъл планира да привлича нови попълнения: председателят на отбранителната комисия е внесъл в Държавната дума предложение за законодателна промяна, с която ще се промени възрастовата граница за наемане на военнослужещи – в бъдеще тя няма да е ограничена до 40 години. В момента горната граница за руснаците е 40 години, а за чуждестранните граждани – 30 години. "На Русия не ѝ достигат пехотинци", казва в тази връзка австрийският политолог професор Герхард Мангот.

В аргументацията на внесеното предложение в Думата се казва: "За прилагането на прецизни оръжия, както и за използването на военно снаряжение са необходими професионалисти. Както показва опитът, те стават такива на възраст между 40 и 45 години". Именно това кара експерти като австрийския полковник Маркус Райснер да смятат, че става дума за скрита мобилизация на нови войници за буксуващата война в Украйна.

Исканията на ветераните

Организацията на военните ветерани, наречена "Общоруско офицерско събрание", на свой ред призовава Владимир Путин да предприеме промяна в курса: той би трябвало да признае, че руските войски не просто "денацифицират" Украйна, но и това, че става дума за война, с която Русия се бори за историческите си граници и за мястото си в световен мащаб. Ветераните изискват от Путин да предприеме частична мобилизация и да удължи военната служба от една на две години.

Мнозина очакваха Путин да обяви всеобща мобилизация на девети май, в Деня на победата, но това не стана.

"Путин умишлено не обяви мобилизация на девети май, за да не потвърди предположенията на Запада", обяснява експертът Райснер. Той отбелязва, че хиляди наборници са подписали след изтичането на военната им служба на първи април временни договори с армията. Сега те са завършили основното си военно обучение и постепенно се отправят към фронта. По украински данни става дума за около 60 000 войници, които могат да попълнят руските части.

Правилото гласи, че за успешно нападение има нужда от военен превес три към едно, а колкото по-добре се е подготвил отбраняващият се, толкова по-голямо би трябвало да бъде това съотношение. В случая с Украйна е точно така – подготовката е сериозна и затова Москва има нужда от много войници, за да завладее региона изцяло.

"Руснаците имат затруднения"

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис определя намерението за привличане на по-възрастни войници като акт на отчаяние. "Това е последният опит за попълване на недостига, без да бъде обезпокоено населението. Руснаците определено имат затруднения", казва той.

Както отбелязва РНД, срещу скритата мобилизация в Русия има и съпротива. Наборните бюра в цялата страна стават обект на атаки с коктейли "Молотов", до момента са били нападнати поне 12, което експертите определят като знак на протест срещу усилията на Русия да привлече повече войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай