Ето колко иска месечно Зеленски от Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК обещала ускорени процедури за преминаване на границите при износа на зърно

Ето колко иска месечно Зеленски от Урсула фон дер Лайен | StandartNews.com

Украйна се нуждае от незабавна финансова помощ в размер на 7 млрд. долара месечно за покриване на социалните плащания и заплатите.

Това е заявил президентът на страната Володимир Зеленски пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението ѝ в Киев миналата седмица, твърдят запознати.

Зеленски е обсъдил и предизвикателствата, пред които е изправена страната му в опитите си да изнася зърно, а Фон дер Лайен е заявила, че блокът ще използва ускорените си процедури за преминаване на границите, за да помогне, твърдят източници на Bloomberg, цитирани от investor.bg.

В същото време стана ясно, че Русия може да отмени нова част от капиталовия контрол, наложен за стабилизиране на пазарите след инвазията, която продължава вече 50-и ден. Руските власти обмислят поетапен подход за отмяна на строгия контрол върху капитала. Според информирани по въпроса лица дискусиите през тази седмица са били съсредоточени върху варианти, които включват удължаване на срока, в който износителите трябва да извършат задължителна конверсия на чуждестранните си приходи в рубли, и намаляване под 80% на дела на чуждестранните приходи, които компаниите са длъжни да продадат на пазара.

Капиталовият контрол доведе до несъответствие между търсенето и предлагането на чуждестранна валута, което подхрани ралито на рублата, помогнало ѝ да си възвърне всички позиции, загубени след началото на войната. Според запознати някои руски металургични и миннодобивни компании сега се затрудняват да продават долари в такива големи обеми.

А в четвъртък руският борсов бенчмарк MOEX се понижава за пети пореден ден, след като страната отново отправи предупреждение, ако Норвегия и Швеция решат да се присъединят към НАТО. Индексът губи около 3,8% за седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай