Понеделник,

Ердоган оптимист: Русия и Украйна се договорили за четири неща

От: Редакция -
968
Ердоган оптимист: Русия и Украйна се договорили за четири неща
A
A
A

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО.

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна, посочи той.

"Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки", посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана. 

"Но, разбира се, Украйна не е така спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас", добави той.

Според Ердоган изказването на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да постигне с Русия, за да бъде прекратена войната, показва "умно лидерство".

Ердоган съобщи още, че ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия в следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещата на НАТО. 

Турция, която е член на НАТО, се противопоставя на санкциите срещу Москва, макар да подкрепя Украйна и да критикува Русия. 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com