Ердоган и Бенет се намесиха. Ще помирят ли Русия и Украйна

Турският президент призова за спешно прекратяване на огъня, за да се търсят политически решения

Ердоган и Бенет се намесиха. Ще помирят ли Русия и Украйна | StandartNews.com

В едночасов разговор с Москва в неделя Ердоган призова за спешно общо прекратяване на огъня, за да „улесни намирането на политическо решение и да отговори на хуманитарните опасения“ при войната в Украйна. 

Турция, която е член на НАТО, има традиционно добри връзки с Украйна и Русия.

Турският президент призова Путин да позволи създаването на „спешни“ хуманитарни коридори в Украйна, като каза, че той и руският лидер могат да „отворят заедно пътя на мира“. Турция е „готова да допринесе по всички възможни начини за мирно разрешаване на конфликта“.

Кремъл каза, че Путин е казал на Ердоган, че Русия ще спре военната си операция само ако Украйна престане да воюва и ако исканията на Москва бъдат изпълнени, като добави, че операцията върви по план.

Намесата на Анкара, която е против западните санкции срещу Русия, но определи инвазията в Украйна като неприемлива, дойде след като израелският премиер Нафтали Бенет долетя за тайна среща с Путин вчера, пише Марица.

Срещата, за която офисът му каза, че се е състояла с благословията на американската администрация, дойде след като Израел предложи да действа като посредник между Русия и Украйна.

По-късно израелският премиер се обади на украинския лидер Владимир Зеленски, за да обсъди войната, преди да отлети за Берлин.

След тричасова среща в Кремъл Бенет каза, че "не може да отлага" преговорите и заяви, че Израел ще продължи с дипломатическите си усилия "при нужда".

Бенет не се присъедини към западните лидери в решителното осъждане на руската инвазия, но подчерта силните отношения на Израел с Москва и Киев.

Срещата му с Путин беше първата среща на чуждестранен лидер откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата седмица.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай