Експулсират 12 членове на руската делегация в ООН

Общото събрание на ООН призова за прекратяване на военните действия в Украйна

Експулсират 12 членове на руската делегация в ООН | StandartNews.com

12 членове на руската делегация в ООН във Вашингтон ще бъдат експулсирани на 7 март, след като са били обявени за "персони нон грата" в САЩ, предаде “Франс прес“.

Експулсирането дипломатите от мисията в ООН е свързано "с дейности, които не отговарят" на техния статут. Това съобщи американският посланик в ООН Ричард Милс.

Той не даде повече подробности и не уточни дали експулсирането е свързано с руската инвазия в Украйна.

По-рано всички 193 държави-членки на Общото събрание на ООН почетоха с минута мълчание жертвите на руската инвазия в Украйна при откриването на спешната извънредна сесия заради конфликта, предаде АФП.

Шахид, бивш външен министър на Малдивите, с ранг на държавен глава на позицията си в ООН, призова за прекратяване на насилието. След това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също заяви, че бойните действия в Украйна трябва да спрат. "Те бушуват из цялата страна, във въздуха, на сушата и в морето. Това трябва да спре веднага. Стига толкова. Войниците трябва да се върнат в казармите си", каза той.

"Лидерите трябва да вървят към мир. Цивилните трябва да бъдат защитени", добави Гутериш, като предупреди за заплахата от прибягване до ядрени оръжия и отбеляза, че "нищо не може да оправдае" тяхното използване.

"Оръжията говорят сега, но пътят на диалога винаги трябва да остава отворен. Никога не е твърде късно да се включим в преговори добросъвестно и да разрешим всички въпроси по мирен начин", призова генералният секретар на ООН.

Повече от 100 оратори се регистрираха да се изкажат на сесията на Общото събрание, която е първата подобна, провеждана от 40 години насам, и която се очаква да продължи и утре преди гласуването - вероятно в сряда - на резолюция, внесена от европейските държави, призоваваща за прекратяване на военните действия.

В първоначалният текст, до който е получила достъп АФП, "се осъжда най-категорично агресията на Русия срещу Украйна".

Европа, която влезе в конфликта косвено вчера, като разреши доставката на оръжие за Украйна, трябва да обедини сили със Северна Америка в осъждането на Русия по време на сесията на Общото събрание.

Очаква се голям брой африкански и южноамерикански страни също да се изкажат срещу инвазията на Русия в Украйна, според дипломати, които искат да надхвърлят 100-те гласа „За“, получени през 2014 г. след анексирането на Крим.

Преговорите между двете течения са сложни, каза пред АФП дипломатически източник, пожелал анонимност. Някои, подчертавайки, че на текста не може да бъде наложено вето (такова не съществува в Общото събрание), искат той да бъде много категоричен. Други смятат, че най-важно е да се съберат максимален брой гласове, за да се демонстрира изолацията на Русия, и са склонни на отстъпки за тона на резолюцията, уточнява агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай