Събота,

Експерти с остро заключение. Защо руската армия е слаба

От: Иван Ангелов, сн. ДПА, архив -
2736
Експерти с остро заключение. Защо руската армия е слаба
A
A
A

Решението за война се взема в офиси, но тя самата се развива на терен. Пропуските на руската армия от началото на конфликта в Украйна разкриват крещящи недостатъци в работата й с личния състав, се казва в анализ на Агенция Франс прес, цитиран от БТА.

От първите дни на руското нашествие, започнало на 24 февруари, стана ясно, че войниците, изпратени на фронта, не знаят целите си. Някои части мислеха дори, че заминават на учение.

"Руската армия е армия на лъжата", заяви за АФП през май началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Тиери Бюркар. "Някои лъжеха, че украинската армия няма да се бие, че руските сили са подготвени за война, че началниците знаят как да командват."

Половин година по-късно западните анализатори също я описват като армия, разядена от лъжи и корупция.

"Старшите офицери мечтаят само за медали и кариера. Войниците обаче гледат само да оцелеят", уверява пред АФП Александър Гринберг, анализатор от Института за сигурност и стратегия в Ерусалим (JISS).

От върха на йерархията президентът Владимир "Путин настоява за недостижими резултати. И никой не може да му каже истината, дори насаме", добавя бившият израелски военен разузнавач. "Би ли дръзнал някой смел офицер да мисли извън рамките? Възможно е, но той ще си остане изключение, което няма да промени кой знае колко нещата на терен", освен "да ограничи щетите и да спаси човешки животи", казва той.

В условията на конфликт, унищожаващ множество ресурси и хора, руската армия, чиито загуби не се знаят с точност, бързо се сблъска с проблеми в управлението на личния състав. Дезертьорство, неподчинение, понижен дух.

Освен това редица генерали и мнозина офицери загинаха на бойното поле, което парализира още повече командната верига, бездруго определяна като не особено бързо реагираща. Впрочем заменянето им е още по-сложно, тъй като различните равнища на въоръжените сили са сформирани небрежно.

"Отношения от позиция на силата"

"Има проблем с подготовката на кадри, по-специално с липсата на подофицерски корпус в руската армия", отбелязва високопоставен френски военен, като подчертава, че подофицерите се подбират измежду най-дълго служилите войници. Така "един подофицер е експерт в своята област", а "когато единствената връзка с подчинените са отношенията от позиция на силата, когато подофицер става само онзи, който е най-силен и с най-дълга служба", трудно "се тръгва в атака", посочва той.

Горда с ласкателния си образ, наследен от славните времена на Червената армия, и разглеждана понякога дори от западните генщабове през призмата на Сталинградската битка от 1942-1943 г., армията на Русия всъщност е значителна по численост, но слаба по отношение на качеството.

А колкото по-дълго трае конфликтът и загубите растат, толкова по-очевидни стават недостатъците.

"Една армия представлява сбор от умения и способности. Поради липса на здрава инфраструктура за набор/обучение/иновации този сбор в Русия постоянно намаляваше", констатира Мишел Гоя, полковник в оставка и военен историк. По думите му "руските маневрени сили отслабнаха и несполучливо бяха заменени с по-малобройни и по-некачествени подразделения".

И нещо може би още по-лошо: руската армия е затънала в институционализирана лъжа.

Независимият писател и историк Крис Оуън публикува в Туитър изказвания на руски войници, разпространявани според някои от украинците с пропагандна цел, но все пак изобличителни.

"Крайно зловещо"

Те съобщават за съкращаване на учения, за да се отклоняват средства от бюджета, за фалшифицирани държавни оценки за състоянието на бойни подразделения, лъжливи рапорти за резултатите от военни операции.

"Планирането се опира на тези рапорти, а те не отговарят на истината", резюмира Крис Оуън и уверява, че лъжливият характер на документите, циркулиращи в армията, е документиран "в руски части по всички фронтове и от всички родове войски - от парашутистите до механизираната пехота".

Още от първите поражения на руснаците през пролетта се обмисля евентуална обща мобилизация. Тя изглежда слабо вероятна, тъй като би могла да обърне общественото мнение в Русия и би задължила господаря на Кремъл да нарича "война" онова, което той определя като "специална операция".

Съответно Москва използва доброволци и наемници, по-специално от частната компания с лоша репутация "Вагнер".

В един клип, станал много популярен в социалните мрежи, мъж, представен като руския милиардер Евгений Пригожин - приближен на Путин, за когото се предполага, че финансира "Вагнер", е заснет в двора на затвор, където предлага договори на затворници.

АФП не успя категорично да го разпознае, но това, което казва е кристално ясно. "След шест месеца служба (за "Вагнер") излизате на свобода - казва им мъжът. - Но ако пристигнете в Украйна и решите, че това не е за вас, ще ви екзекутираме."

"Това е не само крайно зловещо", но говори и за "масова криза" с набирането на войници в Русия, коментира Филипс О'Брайън, преподавател по стратегически изследвания в университета в Сейнт Андрюс в Шотландия.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com