Дмитрий Песков влезе в списъка със санкции

Жозеп Борел обеща да наложи санкции срещу редица големи фигури в политическия живот и военната сфера на Русия

Дмитрий Песков влезе в списъка със санкции | StandartNews.com

Европейският съюз включи в санкциите срещу Русия прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков и други официални лица от Руската федерация, предаде БГНЕС.

Освен Песков, в новия санкционен списък на Съвета на ЕС заради войната в Украйна, са приближеният до президента Путин олигарх Генадий Тимченко, както и Алишер Усманов.

Списъкът с имената на 26 души и една компания бе огласен тази вечер. Техните сметки в ЕС се замразяват, никой от Общността няма право да им оказва финансова помощ, а те самите нямат правото да влизат на територията на Евросъюза.

Генадий Тимченко е един от най-приближените на Путин олигарси и е смятан за негов ковчежник. Той притежава компанията „Стройтрансгаз“. Тя бе начело на консорциум, който щеше да строи българската част от газопровода „Южен поток“.

Алишер Усманов е един от най-богатите хора в Русия, както и във Великобритания. Преди той бе акционер в лондонския футболен клуб „Арсенал“.

В списъка е и известният виолончелист Сергей Ролдугин, който бе уличен в прехвърлянето на най-малко 2 милиарда долара чрез банки и офшорни дружества като част от скритата финансова мрежа на Путин.

В списъка е и бившият вицепремиер на Русия Игор Сечин, в момента  главен изпълнителен директор на петролния гигант „Роснефт“.

Сред санкционираните олигарси са също Пьотр Фрадков, Михаил Фридман и Пьотр Авен.

В списъка фигурират имената на министрите Дмитрий Чернишенко - вицепремиер по въпросите на туризма, спорта, културата и комуникациите, Виталий Савелиев - министър на транспорта, и Ирек Файзулин, министър на строителството и жилищното настаняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай