Българските пристанища забранени за кораби под руски флаг

Това съобщиха от "Морска администрация"

Българските пристанища забранени за кораби под руски флаг | StandartNews.com

От 00.00 часа на 16 април 2022 г. достъпът до българските морски и речни пристанища е забранен за всички плавателни съдове, регистрирани под руски флаг, както и за всички плавателни съдове, които са променили своето руско знаме или регистрация към знамето или регистъра, на която и да е друга държава след 24 февруари 2022 г. Това съобщиха от "Морска администрация".

Забраната се въвежда на основание чл. 3да, параграфи 1 и 2 от Регламент (ЕС) 2022/576 на Съвета от 8 април 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (ОВ L 111/1 от 8.4.2022 г.).

Подробна информация относно ограничителните мерки по отношение на Руската федерация е достъпна в рубриката „Нормативни актове“, раздел „Право на Европейския съюз“, подраздел „Ограничителни мерки“.

По-рано днес стана ясно, че Румъния забранява на плавателни съдове под руски флаг да влизат в нейни пристанища. Мярката влиза в сила от утре, съобщава РИА "Новости", като цитира Румънската морска администрация.

Изключение ще се допуска при нужда от помощ или спешни ситуации, включително когато е застрашен човешки живот.

Ограниченията няма да бъдат прилагани за кораби, превозващи за Европейския съюз газ, нефт и нефтени продукти, метали, фармацевтични средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай