Сряда,

България подкрепи ограничителните мерки срещу Русия

От: Стандарт -
369
България подкрепи ограничителните мерки срещу Русия
A
A
A

България е подкрепила засилване на ограничителните мерки за оказване на натиск върху Русия за прекратяване на военните действия в Украйна, както и затваряне на въздушното пространство на Европейския съюз за руски самолети заради военната агресия на Русия. Това обявиха от Министерството на външните работи (МВнР).

От ведомството уточниха, че външният министър Теодора Генчовска е взела участие в извънредно заседание на министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз, проведено вчера (27 февруари) вечерта.

Обсъдени са били и стъпки за подпомагане на Украйна и предоставяне на хуманитарна помощ.

"България вече приема украински бежанци. ЕС и държавите членки трябва да имат готовност да осигурят закрила и подкрепа за украинците, бягащи от войната", посочи Генчовска и подчерта, че европейската перспектива за Украйна, както и за Грузия и Молдова е от съществено значение.

Междувременно посолството на България в Москва обяви план за евакуация на български граждани, след като полетите между двете страни бяха двустранно отменени. МВнР уточни, че 50 българи са блокирани на руска територия, като се очаква извозването им да стане по сухопътна линия до Латвия или Естония и оттам до България.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com