Събота,

България с призив към Русия за атомна централа в Украйна

От: Иван Ангелов -
1734
България с призив към Русия за атомна централа в Украйна
A
A
A

Десетки държави, сред които и България, поискаха незабавно изтегляне на руските войски от окупираната Запорожка АЕЦ в Украйна, съобщи ДПА.

"Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите за безопасност, сигурност и предпазни мерки, които всички членове на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) са се ангажирали да спазват", се казва в съвместно изявление на групата.

Искането беше отправено от името на всички страни от Европейския съюз, както и от името на САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други страни.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли своите военни сили и целия друг неупълномощен персонал от Запорожката АЕЦ, нейната непосредствена околност и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти да могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна", се казва в изявлението. "Това също така ще позволи на МААЕ да извърши проверката си своевременно и при безопасни условия, добавят подписалите се страни."


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com