Бивш немски канцлер на крака при Путин, каква е мисията му

Гердхард Шрьодер ще посредничи за разрешаване на конфликта в Украйна

Бивш немски канцлер на крака при Путин, каква е мисията му | StandartNews.com

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е заминал за Москва на мисия за подпомагане на посредническите усилия в конфликта между Русия и Украйна.

Според добре осведомени източници Шрьодер, който е смятан за приятел на Владимир Путин, ще има среща с руския лидер, съобщи "Политико".

Връзките на Шрьодер с Кремъл и сред висшия ешелон на руския бизнес - включително по линия на газопровода "Северен поток 2" - го вкара в конфликт с неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и доведоха до оставката на важни фигури от сегашния му екип, припомня БТА.

Парията го призова ясно да заклейми действията на Путин в Украйна.

Правителствени източници в Берлин обаче заявиха пред ДПА, че не знаят нищо за посещението, за което се съобщава.

Помолен да коментира въпроса в началото на днешната неформална среща на върха на ЕС във Версай германският канцлер Олаф Шолц, отговори: "Не желая да коментирам".

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник заяви преди седмица, че Шрьодер трябва да посредничи между Русия и Украйна. Пред таблоида "Билд" той определи бившия канцлер като "един от малцината в Германия, които може все още да разполагат с пряк достъп до Путин".

Според мнозина Ангела Меркел, която през декември  се оттегли от властта след 16 години като канцлер и беше заменена от Шолц, се е ползвала с уважението на Путин.

Шрьодер, който управляваше преди Меркел, коментира войната на 24 февруари на страницата си в социалната мрежа "Линкдин". В публикацията си той призова Русия да прекрати войната и страданията на украинския народ възможно най-скоро.  Тогава той добави, че дори и санкциите да са необходими, връзките между Русия и Европа в различни области не бива да бъдат прекъсвани завинаги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай