Бивш министър разкри какво и как взима Путин от Украйна

Върви война на изтощение и никой вече не си мисли за бързо решение на конфликта

Бивш министър разкри какво и как взима Путин от Украйна | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин няма как да подчини цяла Украйна, единственото, към което може да се стреми, е да осигури сухопътен коридор към Крим. Това ще се случи, ако падне Мариупол, заяви в интервю за БНТ бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

Върви война на изтощение и никой вече не си мисли за бързо решение на конфликта. Войната има своя собствена логика и водеща е не политиката или дипломацията, а ситуацията на бойното поле, каза Тагарев.

Той подчерта, че наистина има известни отстъпки от страна на Украйна - страната няма да се стреми към членство в НАТО, но друга крачка назад едва ли ще бъде направена по исканията на Русия.

Президентът Володимир Зеленски е прав да иска лични разговори с Путин, защото всичко останало е губене на време, тъй като всички останали участници в преговорите на практика изпълняват условията на президента на Русия, коментира Тагарев.

От друга страна очакванията на самия Путин да постигне бърза победа в Украйна не се сбъднаха и това стана ясно след първите няколко дни на войната.

Украинската армия се оказа много високо подготвена, украинското общество се оказа много високо сплотено и те защитават своята родина с цената на живота си. Жертвите на тази война са петцифрени числа, ранените са в пъти повече, бежанците са милиони, очерта той и допълни, че подобно нещо не се е случвало в Европа от Втората световна война.

На бойното поле двете страни практически се блокираха една друга. Има отделни опити за настъпление, контраудари и контраатаки. Променят се малко границите на съприкосновение, но реално развитие няма, с изключение на южния фланг, където Русия успя да постигне успех, обграждайки изцяло град Мариупол, отбеляза Тагарев.

Допълни, че се водят много тежки боеве. Сравни сриването на града с разрушенията на Сталинград по време на Втората световна война. По думите му, ако Русия успее да овладее Мариупол, има шанс поне частично да постигне целите, които Владимир Путин си поставя в тази война.

Пристигането на полския президент Анджей Дуда у нас вероятно е с цел да се тества възможността за подкрепата на по-сериозни решения от страна на НАТО, като например налагането на зона, забранена за полети или предоставяне на самолети на украинската страна, каза още той.

България е в най-слабата позиция сред всички наши съюзници, тъй като Украйна е жертва на агресия и трябва да й бъде помогнато да се защити, категоричен е Тагарев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай