Байдън разочарова Зеленски. Какво му отказа

Прозападна Украйна получи широка военна помощ от САЩ

Байдън разочарова Зеленски. Какво му отказа | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да изпрати на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на руска територия, въпреки спешните молби на Киев за оръжия с голям обсег.

"Няма да изпратим на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на територията на Русия", заяви Байдън пред репортери във Вашингтон.

Прозападна Украйна получи широка военна помощ от САЩ, откакто Русия нахлу в страната в края на февруари, но твърди, че се нуждае от ракети с голям обсег, еквивалентни на тези, които използват силите на Москва.

Киев е поискал от САЩ мобилни батареи за ракети с голям обсег на действие - ракетна система за многократно изстрелване M270 и M142 Himars с обсег на действие до 187 мили (300 км), което е осем и повече пъти повече от разстоянието, на което се намира артилерията в полеви условия.

Това би могло да даде на украинските сили възможност да достигат с голяма точност цели далеч зад руските линии, макар че не е ясно дали това е тяхното намерение.

"Ако Западът наистина иска победата на Украйна, може би е време да ни даде ракетна система за многократно изстрелване с голям обсег на действие?" написа наскоро в Туитър съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк.

"Трудно е да се биеш, когато те нападат от 70 км (43 мили) разстояние и нямаш с какво да отвърнеш".

По-рано през май Съединените щати обявиха още един пакет с помощ в размер на 40 млрд. долара на фона на спекулации, че той включва именно такива оръжия.

След като не успя да превземе Киев в ранните етапи на войната, руската армия стесни фокуса си, нанасяйки непрестанни артилерийски и ракетни удари по градовете, като се стреми да затвърди контрола си.

Силите на Москва продължават да настъпват в източната част на Донбас, като засилват натиска върху градовете Северодонецк и Лисичанск.

През уикенда украинските сили отстъпиха в южния регион около Херсон, докато Зеленски се опитва да увеличи и силния международен натиск върху Москва

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай