Заради Розата ни цял свят научи за Крепча

Тренира с наставниците по скайпа 2 часа на ден, после продължава сама

Заради Розата ни цял свят научи за Крепча | StandartNews.com
  • Показали й как се местят фигурите когато била на 4 г, постоянно бъркала царя и царицата
  • Тренира с наставниците по скайпа 2 часа на ден, после продължава сама

 

Едва на двадесет години Нургюл Салимова привлече вниманието на цялия спортен свят, а  в деня на нейния мач цяла България бе прикована пред екраните и с вълнение следеше как ще се представи на световното първенство по шах за девойки.

Особено вълнение надпреварата предизвика в родното й село Крепча, област Търговище, където е родена, расте и продължава да живее Нургюл. "Много е добра, скромна, талантлива, гордеем се с нея. Играеше от малка шах с дядо си и баща си, радваме се на успехите й. От малка си личеше, че ще е талантлива, пожелавам й успех. Нека да се гордее цяла България с нашето момиче", заяви пред БНТ Бедрие, леля на Нургюл.

Още през 2015 г. тя привлече вниманието на обществото, когато спечели златния медал на Световното първенство по шахмат за деца и юноши, което тогава се проведе в Порто Карас, Гърция. На почти шестгодишна възраст Нургюл печели републиканската титла по време на държавното първенство в Слънчев бряг. Там я забелязва и гросмайсторът Петър Великов, който е селекционер на детските формации на националния отбор по шах. Тогава разходите на Нургюл в националния отбор поема Федерацията по шах. Останалите турнири плаща семейството й със свои собствени средства. Малката Нургюл усвоява тънкостите на играта от наставника си предимно по скайп. За своята възпитаничка треньорът Живко Жеков казва пред медиите тогава, че Нургюл е изключително талантливо и същевременно работливо дете. И с далновидност заявява, че пред нея има невероятна перспектива за израстване.

В родното село на Нургюл Салимова - Крепча, вече нямат търпение да посрещнат като шампионка 20-годишната българка. Разбира се, най-нетърпеливи са баба й и дядо й. Кадрие и Осман броят часовете, когато отново ще прегърнат внучката си.

"Щастливи сме. Най-малкото защото Нургюл постигна своята цел. Аз така мисля като дядо. Догодина може да е тук с купата. Нургюл сам самичка... Вие сами видяхте, че няма никой зад нея. Рускинята с десет човека екип", гордее се Осман Раифов. "Още като беше малка знаехме, че ще стане голям шахматист. Това си личеше - с пъстрите си очи все мислеше, все мислеше. Ще постигне целта си. Някой ден ще я постигне.", убеден е дядото.

"Аз много се гордея с внучката ми, искам догодина първа да е", пожела си Кадрие Раифова. Кметът на селото Бахри Илиев е доволен от факта, че вече всички знаят къде е Крепча. "За нас тя е герой! Ще я посрещнем като герой! Ние се радваме много за нея! Досега никой не знаеше къде е Крепча, сега целият свят я знае", каза пред бТВ той.

В едно свое интервю Нургюл споделя, че поначало нейното семейство е шахматно. "Показахме й фигурите, как се играе, тя го взе присърце и напредна бързо", споделя баща й. "Показаха ми как се местят, как се подреждат - аз постоянно бърках къде е царицата, къде е царят. После спечелих първия си турнир и така се запалих", спомня си Нургюл в неотдавнашно интервю. Първия си допир до шаха прави на четири години и оттогава не спира да играе играта с най-много мислене.

"Моите треньори са в Бургас - работя с Живко Жеков, Вячеслав Tиличеев и Владимир Георгиев, като Владимир живее в Щатите. Тренираме по скайп - тъй като няма как да пътувам. Почти всеки ден - по два часа, после аз продължавам сама, разкрива програмата си Нургюл. Пред нея предстои силно състезание в Сърбия, където ще се опита да покрие последната си норма за международен гросмайстор за мъже. А в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света, споделя още Нургюл през 2019 г.

В началото на тази седмица стана ясно, че шахматистката е записана в първи курс в Стопанската академия "Д. А. Ценов". Тя бе приета на първо класиране по държавна поръчка, редовна форма на обучение в специалност "Маркетинг" на Свищовското висше училище.

  • Успехите на Нургюл:

* През 2011 г. в Албена спечелва Юношеското европейско първенство по шахмат при момичетата под 8 г.

* През 2015 г. в Порто Карас Салимова спечелва Юношеското световно първенство по шахмат при момичетата под 12 г.

* През 2015 г. година печели и Юношеското първенство на Европейския съюз при момичетата под 12 г.

* През 2017 г. спечелва Първенството на България по шахмат при жените.

* Към май 2018 г. Салимова вече е спечелила Откритото първенство на Байон с блестящ резултат, който е и първата ? норма за титлата международен гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите и за международен майстор за мъже.

* През юли 2018 г. играе в Пардубице, Чехия, където взема награда за най-добра жена в турнира.

* През декември играе в Задар, Хърватия, където успява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400.

* Към началото на 2019 г. е на 57-о място в световната ранглиста сред жените и водачка в световната ранглиста сред девойките до 16 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай