Векът на Турция

Държавата пусна в обращение монета с номинал от 5 турски лири

Векът на Турция | StandartNews.com

На 29-ти октомври Турция отбеляза 100- години от обявяването й за република, чиито  онователят e Мустафа Кемал Ататюрк. 

В цялата страна по повод националния празник бяха организирани тържествени церемонии, като кулминациите бяха в столицата Анкара и в Истанбул.  

В града край Босфора се състоя грандиозен парад на военноморските и военновъздушните сили . Светлинни фойерверки поздравиха народа на Турция. 

Министерството на финансите и държавната хазна пусна в обращение монета с номинал от 5 турски лири.

"С одобрението на нашето министерство главната Дирекция на монетния двор издаде възпоменателна монета от 5 турски лири за 100-годишнината от основаването на нашата република", се казва в разпространено изявление на ведомството. 

Изсечените 100 млн. броя са пуснати на 29 октомври. Върху едната страна на възпоменателната монета е изписано логото "Векът на Турция", върху него е номиналът 5, а по-долу има надпис "турски лири". Върху външната халка отляво на Селджукската звезда е поставен знакът на турската лира "?", а отляво е написано "Република Турция".

Цяла Турция отбеляза с ентусиазъм 100-годишнината си. В осемдесет и една области хората празнуваха по площадите. Най-натоваренето място в Анкара през целия ден беше Мавзолеят на Ататюрк (Анъткабир), където хората прииждаха от ранните часове до вечерта.

Програмата в столицата започна в ранните неделни часове.

Делегация, водена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителствени служители и партийни лидери, генерали и висши съдии посети Анъткабир, мавзолеят на Мустафа Кемал Ататюрк, по повод Деня на републиката. 

Президентът Ердоган написа в специалната книга: " Уважаеми Ататюрк, като нация, ние изпитваме гордостта и радостта от отбелязването на 100-годишнината на Република Турция, което вие наричате "моето най-велико дело". Опитахме се да защитим вашето доверие по подходящ начин по време на нашето 21-годишно управление, всеки момент от който беше прекаран в служба на нашата страна и нация. Като администрация, която осъществи в Турция най-големите инвестиционни ходове в нейната история, ние сме решени да увенчаем втория век на нашата република с "века на Тюркийе", заедно с нашите партньори и нашата нация. Нашата република е по-безопасна от всякога, в сигурни и компетентни ръце е. Да почива в мир душата Ви,  Честита 100-годишнина на нашата република." 

Ердоган беше домакин на прием.  Представители на чужестранните мисии, рьководители на агенции, министри и партийни лидери присьстваха на тържеството, заедно с младежи, спортисти, семейства на ветерани и роднини на Ататюрк. 

"Солотюрк", пилотен демонстрационен екип на турските военновъздушни сили, извърши демонстрационен полет над мавзолея, по време на тържествата в Анкара.  

По-късно Ердоган отпътува за Истанбул, най-населеният град в страната, за да наблюдава процесия от 100 военни кораба по Босфора.  Каскади на бойни самолети съпътстваха празненствата.  Ниски полети бяха извършени и от европейската, и от анадолската страна, сред аплодисментите на гражданите. 100 кораба и подводници, предвождани от най-големия военен кораб на Турция TCG Anadolu, преминаха през Босфора. Бяха произведени 101 осколкови артилерийски изстрела. А от общината в Истанбул бе организиран официален парад, който се проведе на улица "Ватан" и брега на Юскюдар.  

Голяма посещаемост имаше и на концерта, организиран от община Истанбул на крайбрежието Малтепе във вечерните часове на празничния ден.


Ататюрк - верният приятел на България

Мустафа Кемал Ататюрк е роден на 19 май 1881-ва г. в Солун, който по онова време е най-големият град в Македония - провинция на Османската империя. Учи във военно училище в родния си град, а след това в Битоля. Участва във войните срещу Италия и България през 1911-1912 -та година. След това за кратко е военен аташе в България. Твърди се, че е съдействал за подобряване на двустранните отношения. 

Звездата на Кемал изгрява при отбраната на Галиполи и Дарданелите от англо-френските сили, които са разбити . Неговата военна победа прави голямо впечатление на управляващите крьгове в София и допринася за ускоряването на присъединяването на България на страната на Централните сили.

Ататюрк бьрзо се издига във военната йерархия на Османската империя, като стига до чин генерал и командваш на армия. След поражението на Високата порта, Османската империя е разпокъсана от съюзиците и фактически тя престава да съществува.

В тези тежки моменти Мустафа Кемал обединява остатъците от турската армия и елит около себе си и започва национално-освободителна борба.

В реч пред депутатите от сформираното на 23-ти април 1923-та г. Велико национално събрание, Ататюрк обявявава основаването на една нова, парламентарна Република

Основен принцип на Турция е: суверенитетът безусловно принадлежи на народа.

След обявяването на Турция за република Ататюрк е основна фигура в политическия живот. През своя 15-годишен мандат като президент, продължил от 1923-та г., до смъртта му през 1938-ма година, той провежда радикални реформи в политическата, социалната, съдебната, икономическата и културната сфери, превръщайки остатъците от бившата Османска империя в светска национална държава. Принципите на реформите на Ататюрк, на базата на които е създадена модерна Турция, са известни като кемализъм.

Поради своите военни и политически постижения, Ататюрк е смятан за един от най- значимите лидери на 20 век.

До края на живота си той остава верен приятел на България. Ето какво казва Ататюрк за страната ни на 22-ри октомври, 1931-ва г. в интервю за българския вестник "Утро": "Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството ми. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция." 

Факт е, че Турция има много съседи, но само към българите там се обръщат с "Комшу".
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай