Ще ходим на море през ноември

Все повече хора ще търсят прохлада в Скандинавските страни

Ще ходим на море през ноември | StandartNews.com
  • Как влияят климатичните промени на туризма
  • Все повече хора ще търсят прохлада в Скандинавските страни

Климатичните промени ще променят предпочитанията ни за ваканции и предпочитаните места, на които ще почиваме, отчитат туроператори. Вече стана ясно, че зимният сезон за скиорите се измести и за сметка на декември, който не е снежен, то ски могат да се карат и през април. Същото важи и за летния сезон - ще ходим на плаж в Гърция до средата на ноември.

Друга промяна ще е, че северните страни ще стават все по-привлекателни за хората, които искат да избягат от страшните жеги на Юга. "Сезонът на пътуванията се измества, като започва по-рано през пролетта и приключва чак през есента", заяви главният изпълнителен директор на ТУИ Себастиан Ебел. Той направи коментара на фона на лято, което беше съпътствано от екстремни метеорологични условия в Южна Европа и след като обяви, че TUI може да се изправи пред допълнителни разходи от до 25 милиона евро за евакуацията на хиляди туристи в края на юли заради пожарите на гръцкия остров Родос.

Компанията трябваше да изпраи самолети да приберат около 10 хил. души от острова и временно да анулира и да спре приема на резервации за почивки от няколко европейски държави.

Затова компанията измества фокуса си и може да предложи повече ваканционни пътувания до скандинавските страни, Нидерландия, Полша и Белгия.

Дестинации като Северна Норвегия също отчитат увеличено търсене, съобщават туроператори.

Островите Вестеролен в Северна Норвегия са посрещнали гости от Централна и Южна Европа, които са дошли тук, за да избягат от горещините, според платформата за туристическа информация за региона. Това е довело до създаването на повече директни полети до Северна Норвегия, пише "Дневник".

Засега Средиземноморският регион остава най-популярен в Европа сред туристите, но резервациите за страни като Дания, Финландия, Нидерландия, Норвегия и Швеция се увеличават в сравнение с миналата година, сочат данни и на "Мастъркард" (Mastercard), цитирани от Ройтерс и БТА.

Компанията за туристически технологии Amadeus очаква рекордните температури да засилват интереса към дестинации като Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия още през следващата година. Компанията е направила проучване сред потребители от Великобритания, Франция, САЩ, Германия и Сингапур.

Като цяло търсенето на пътувания в световен мащаб се очаква да нарасне с 22% на годишна база през 2023 г. и с 6% през 2024 г., съобщиха от Moody's. Цените на билетите, които в някои случаи са се увеличили с двуцифрени проценти след пандемията, едва ли ще паднат.

"Всички определят цени спрямо търсенето и това е основното икономическо уравнение", заявява пред Reuters Йожеф Варади, главен изпълнителен директор на нискотарифния превозвач Wizz Air.

Хейли Бърг, водещ икономист в онлайн туристическата агенция Hopper, на свой ред казва, че не се очаква пътниците в Европа и Азия да усетят значителни ценови облекчения тази есен. Тя очаква цените на самолетните билети по международните маршрути на дълги разстояния да останат високи, докато предлагането не надхвърли нивата отпреди пандемията, търсенето не се нормализира и цените на самолетните горива не намалеят още повече.входящи пътувания в Съединените щати през май са се увеличили с 26% на годишна база до 5,37 млн. посетители, но все още са с около 20% по-малко от обема на посетителите преди пандемията, отчетен през май 2019 г., по данни на Националната служба за пътувания и туризъм на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай