Само във вестник СТАНДАРТ: Православните скърбят, католиците настръхнаха

Смут във Ватиката след изказването на папата за Украйна

Само във вестник СТАНДАРТ: Православните скърбят, католиците настръхнаха | StandartNews.com

Мощна вълна от критики в Европа, кардиналски приятелски огън

Докато православният свят е потънал в скръб от загубата на духовния християнски водач на България, католиците още не могат да се отърсят от скандала, в който папа Франциск ги въвлече заради Украйна.

Вълна от критики залива цяла седмица Ватикана след папското заявление, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. Главата на Римокатолическата църква каза това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец, но излъчено едва сега.

  • Бялото знаме

Интервюиращият първи използва термина "бяло знаме" във въпроса си, както беше уточнено по-късно от Ватикана, като след това думите са използвани от Франциск.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

  • Мъртвата точка

Призивът на папата съвсем очаквано беше посрещнат със скрито задоволство в Русия и с яростни критики в Украйна и Европа.

"Начинът, по който аз го разбирам, е, че папата призова Запада да остави настрана амбициите си и да признае, че греши", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от италианската новинарска агенция АНСА. Що се отнася до Русия, "ние никога не сме блокирали преговорите", добави тя.

Папа Франциск не се обръща толкова към Украйна, колкото към Запада, който използва страната като "инструмент за амбициите си", каза още Захарова.

"Днес всеки експерт, всеки политик, всеки дипломат ще разбере", че ситуацията в Украйна е "в мъртва точка", затова "много дипломати и държави призовават за преговори", изтъкна говорителката на руското външно министерство.

  • Синьо-жълтото знаме

Реакцията на Украйна беше най-логичната. Киев извика във външното си министерство посланика на Ватикана след думите на папа Франциск, приканващи Киев да вдигне бялото знаме. Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил информиран, че Украйна е разочарована от думите на папата относно бялото знаме и необходимостта да се прояви кураж и да се преговаря с агресора.

Украинската дипломация обвини папата, че дава легитимност на правото на по-силния и насърчава по-силните да продължават да игнорират международното право.

"Ръководителят на Светия престол трябваше да изпрати сигнали на международната общност относно необходимостта за незабавно обединение на силите, за да се гарантира победата на доброто над злото и да отправи призив към агресора, а не към жертвата", се казва в изявление на външното министерство в Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски още преди това реагира остро на думите на папата, като увери, че неговата страна никога няма да вдигне бялото знаме пред Москва. Той отхвърли призива на Франциск за мирни преговори с Русия, определяйки го като "виртуално посредничество" от разстояние. Зеленски не коментира пряко папата или позицията му, но намекна, че идеята на религиозния лидер няма нищо общо с усилията на верските дейци в Украйна да помогнат на страната.

"Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме. Никога няма да развеем други флагове", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа Х. Той предупреди, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и призова за подкрепа на Украйна и нейното население, което се бори за живота си. Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, добави, цитиран от украинското издание "Лента", че подобна реч е "унищожаване" на репутацията и "посредническата мисия" на Светия престол поради неговата предполагаема проруска позиция.

  • Европа се срамува

Много европейски лидери реагираха отрицателно на репликите на папата. С критика излезе полският министър на външните работи Радослав Шикорски. "Какво ще кажете да насърчим Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна като компенсация? Тогава мирът ще се върне незабавно, без да има нужда от преговори", написа Шикорски в Х.

Латвийският президент Едгарс Ринкевичс написа също в социалните мрежи: "Човек не трябва да капитулира пред лицето на злото. Човек трябва да се бори с него и да го победи, за да вдигне злото бялото знаме и да капитулира."

Денис Ратке, германски евродепутат от Християн-демократическия съюз, каза, че думата "срамно" може да се използва, за да опише коментарите на папата. "Позицията му за Украйна се отразява зле на неговия понтификат. Неразбираема е", написа той, цитиран от Гардиън.

Друг германски политик Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на комисията по отбрана на Бундестага, каза, цитирана от Дойче Веле, че като католичка се срамува от коментарите на папата: "Преди украинските жертви да издигнат бялото знаме папата трябва силно и недвусмислено да призове бруталните руски нападатели да свалят пиратското си знаме - символът на смъртта и Сатаната."

Това не е първият път, когато папа Франциск e бил критикуван заради изявленията си за Русия и Украйна, припомня брюкселското издание "Политико".  През август папата разгневи Киев и неговите балтийски съюзници, като възхвали империалистическото минало на Русия по време на видеоконференция с руска католическа младеж, която той нарече "наследници на Велика Русия". След това Ватиканът също беше принуден да пусне разяснение, заявявайки, че Франциск не е имал намерение да насърчава съвременната руска агресия.

"Папа Франциск трябва да погледне реалистично на света и да има смелостта да преговаря с Луцифер за предаването на Католическата църква", иронизира Андреас Умланд, политически анализатор от Стокхолмския център за източноевропейски изследвания, в публикация във Фейсбук, цитирана от "Политико".

  • Германска подкрепа

Думите на Франциск все пак получиха положителен отклик сред някои политици в Европа. Министър-председателят на германската федерална провинция Саксония Михаел Кречмер заяви, цитиран от "Ди Велт", че "папата е разумен човек". "Европейците трябва да се опитат да постигнат съгласие за прекратяване на огъня още преди президентските избори в САЩ. Логиката на насилието и смъртта трябва да бъде преодоляна", подчерта Кречмер.

Германският политик и депутат в Бундестага Сара Вагенкнехт нарече смел призива на папа Франциск за мир в Украйна и посочи необходимостта от преговори за разрешаване на конфликта вместо нови доставки на оръжия за Киев. "Папа Франциск приема сериозно мирното послание на християнството... Критиката по негов адрес е признак на неуважение, а понякога и удар под кръста", каза Вагенкнехт, цитирана от "Зюддойче Цайтунг".

  • Кардиналски приятелски огън

Ватиканът се опита да обясни думите на папата на фона на вълната от критики. Говорителят на Светия престол Матео Бруни каза, цитиран от агенция АНСА, че папата е "избрал изображението на бялото знаме, предложено от интервюиращия, за да покаже... примирие, постигнато със смелостта на преговорите".  Той добави, че папата е дал да се разбере, че "преговорите никога не са капитулация".

В опит да успокои обстановката и да разясни думите на Франциск човек номер две в йерархията на Ватикана след папата кардинал Пиетро Паролин обясни в интервю за италианския всекидневник "Кориере дела сера", че понтификът е искал "да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир". По думите на кардинала е "очевидно", че за тази цел двете страни трябва да седнат на масата на преговорите, а първото и най-важно обстоятелство, за да се случи това, е "да бъде сложен край на агресията".

След това давайки ясно да се разбере, че под агресор има предвид Русия, Паролин заяви, че "отприщената срещу Украйна война не е резултат от някакво природно бедствие", а от конкретни човешки решения. "Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има възможност, но и отговорност да направи стъпки за прекратяването ? и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение", каза той.

  • Реалната картина

Разбира мирните преговори за Украйна са все още далеч, а последните коментари на папата идват, докато украински и руски официални лица продължават да критикуват перспективите за преговори. Междувременно Киев и Москва продължават да си поставят противоречиви цели.

Зеленски казва, че макар да иска мир, страната му няма да се откаже от никоя територия, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. Украинският лидер също се опасява, че всеки договорен мир само ще даде шанс на Русия да се превъоръжи, преди да нахлуе отново. Кремъл, от друга страна, последователно отказва да участва в мирни преговори при условия, определени от Киев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай