Минните компании дават професии на бъдещето

Все повече деца избират дуалните класни стаи

Минните компании дават професии на бъдещето | StandartNews.com
  • Специализираното обучение е предпоставка за зеления преход
  • Все повече деца избират дуалните класни стаи

Колкото по-съвършени технологии изисква света днес, толкова повече трябват инвестиции в специализирано знание и в качествено образование, точни науки и условия за практика и научни изследвания. Професионалните гимназии и техническите висши училища имат огромна роля за бъдещето и осъществяването на зеления преход, а сътрудничеството с бизнес партньори от сферата на тежката промишленост e решаващо.

Минното дело е една от икономическите области, които традиционно ангажират основно мъже. Все повече обаче, за да се подсигури бъдещето на индустрията, се обръща внимание на ключовата роля на приобщаването и на жените. Осигуряването на разнообразие е една от основните предпоставки за растеж и развитие на индустрията, а привличането на новите поколения неизбежно стимулира трансформацията и нововъведенията.

Като форма на сътрудничество бизнесът и училището са избрали да прилагат дуалното обучение - съвременен метод за учене чрез работа в реална среда с доказани резултати в Европа и по света. Този вид професионално обучение се осъществява паралелно на две места - в професионална гимназия и фирма. Обучението е 5-годишно с прием след 7-ми клас и е разделено на два етапа.

Районите с развита минна промишленост са лидери в дуалното обучение

Като област, съсредоточаваща голямата част от минната индустрия в страната, Средногорският регион с общините Панагюрище, Златица, Пирдоп и Етрополе имат значителен опит в обучението на ученици в дуална форма.

"Асарел Медет" АД и Професионалната гимназия в Панагюрище

В края на май 2023 г. десет ученици от специалност "Минна електромеханика" на панагюрската Професионална гимназия приключиха своето обучение в реална работна среда, с което минно-обогатителното предприятие "Асарел Медет" АД дипломира успешно петия випуск ученици по дуалната програма. От старта на проекта в Професионалната гимназия в Панагюрище са приети общо 183 ученици в дуална форма на обучение в минни паралелки. Вече двадесет и двама младежи, завършили програмата, са част от екипа на компанията и работят рамо до рамо с някогашните си наставници, a още шест ще започнат работа от 1 септември.

"Радвам се, че партньорството ни с Професионалната гимназия в Панагюрище ще продължи и през следващите пет години. Дуалното обучение е сред най-успешните ни проекти, защото осигуряваме квалифицирани кадри за бизнеса, но заедно с това създаваме условия за младите хора в община Панагюрище да останат и да се реализират тук", каза инж. Николай Пелтеков по време на подписването на договор за партньорство по програмата за периода до учебната 2026/2027 г. включително.

Професионална гимназия "Златица" и клъстер от фирми в Средногорието

Началото на дуалната форма на обучение в Професионална гимназия "Златица" стартира през 2017 г., в партньорство между металургичното предприятие "Аурубис България" АД, "Дънди Прешъс Металс Челопеч", няколко малки инженерингови фирми и община Златица. През учебната 2018/2019 г. към програмата се включват "Елаците-Мед" АД, "Геострой" АД и "Геотехмин" АД. Групата подпомага този образователен модел и в ПГ "Тодор Пеев" - гр. Етрополе по специалностите Пътностроителна техника и Електрически инсталации.

Първият випуск от изцяло дуалната форма на обучение на професионалната гимназия "Златица" се дипломира през 2022 г. В паралелките с дуално обучение в гимназията се обучават над 80 ученика. През учебната 2021/2022 г. бяха открити две нови специалности - Автотранспортна техника и Обогатяване на полезни изкопаеми, имащи за цел да създадат перспектива за професионално развитие и бъдеще в области, които ще са много важни през следващите години. От 2023 година училището предлага още една специалност "Електрообзавеждане на производството".

"В рамките на програмата за дуално обучение учениците придобиват лични и професионални умения в реална работна среда, като съчетават практика в специално обособени помещения за занимания си. За ефективното усвояване на практическите знания на учениците се грижат наставници - опитни служители на компаниите.  Заедно с наставниците, учениците преминават през обучителният процес и въвеждането в работата. Това им дава възможност да опознаят отблизо процесите, да изградят добри трудови навици и да придобият личностни и професионални умения, които ще им бъдат полезни в по-нататъшното им развитие в професионален план.

Известни за всички нас са предизвикателствата, пред които ни изправи 2020 година с настъпването на световната пандемия. Въпреки трудностите през двете години, пълни с непознати ситуации, на 12 май 2022 г. в "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД успешно завършиха практиката си младежите от първия випуск с дуално обучение." - обобщава опита по програмата Николина Рашкова, мениджър "Човешки ресурси" в "Дънди Прешъс Металс Челопеч".

"Учениците от специалностите "Електрообзавеждане на производството" и "Автотранспортна техника" на ПГ "Златица" успешно преминаха практическото си обучение в "Елаците Мед" АД и "Геострой" и курса по теоретична подготовка в училището. Четирима от завършилите средното си образование вече работят в Обогатителния комплекс на "Елаците-Мед" - каза Милена Христова - директор "Човешки ресурси" в добивната компания.

Все повече ученици се ориентират към учене чрез работа и в професионалната гимназия в Етрополе. През есента предстои първите 11-класници от ПГ "Тодор Пеев" да започнат практическото си обучение в Рудодобивния комплекс на дружеството.

Компаниите от Група ГЕОТЕХМИН участват в проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение" с ясното съзнание, че този модел е изключително успешен и създава много добри възможности пред младите хора за обучение и професионално и кариерно развитие." - отбеляза Милена Христова.

Център за дуално обучение "Каолин"

В другия край на България, където тупти каолиновото сърце на минната индустрия, изграденият през 2016 година Център за дуално обучение "Каолин" - гр. Ветово, продължава да изпълнява приоритетно задачата да посреща предизвикателствата на бъдещото развитие на компанията и индустрията като компенсира дефицитите на образователната система и инвестира директно в учениците и в съвременни форми на обучение. Първият прием на ученици по дуалната система на обучение е осъществен през м. септември на учебната 2016/ 2017 година с 13 ученици по специалност "Обогатяване на полезни изкопаеми". Вече над 150 ученици са преминали през програмата.

Стабилните основи на доброто партньорство между училищата и компаниите, създадените отлични условия, изградената добра материална база, както и възможността за реализация на учениците веднага след завършване на средно образование във водещи компании в страната са факторите, допринесли изключително много за повишаване на интереса на младите хора към паралелките по дуална система на обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай