Защо гърците скочиха срещу "цял ден на шезлонга за едно фрапе"

Правителството в Атина взе страната на протестиращите, нареди масови проверки на курортите

Защо гърците скочиха срещу "цял ден на шезлонга за едно фрапе" | StandartNews.com
  • Правителството в Атина взе страната на протестиращите, нареди масови проверки на курортите

Популярните сред българите шезлонги и чадъри на плажовете в Гърция, които се плащат с поръчката на едно фрапе, може и да отидат в историята. Ако за нашенци, които плащат далеч по-солено за плажните атрибути, гръцките "екстри" са постоянно давани за пример, то се оказва, че за местните хора те са си жив грабеж.

Гръцките туристически курорти бяха обхванати от необичайни протести по плажовете, след като разгневени местни жители се обединиха с едно общо искане - премахване на чадърите и шезлонгите, които според тях са незаконно разположени на туристическите обекти.

В Гърция, която разполага с над 13 хил. км брегова ивица, частните плажове са забранени. Конституцията на страната постановява, че морският бряг е държавна собственост, което позволява свободен и неограничен достъп на обществеността. Въпреки това местни жители твърдят, че тези правила рядко се спазват и частни компании реализират огромни печалби, като отдават под наем части от плажа на туристи.

Някои от тях се обединиха и излязоха на протести срещу неправомерното "окупиране" на крайбрежието от кафенета и заведения. Демонстрации се проведоха в различни части на страната, а гневните граждани успяха дори да затворят крайбрежен ресторант на остров Парос.

"Въпросният бизнес разполагаше с 20 квадратни метра, но собственикът беше разположил чадъри и шезлонги на десет пъти по-голяма площ, блокирайки достъпа ни до плажа и принуждавайки ни да си плащаме вместо това", казва един от протестиращите.

Туристически дестинации като Миконос са известни с това, че таксуват клиентите си за чадър и шезлонги - практика, която я има и на българското Черноморие.

Протестната вълна в Гърция започна още миналия месец, когато стотици жители на Парос се събраха на популярния плаж Санта Мария, за да изразят недоволството си. А няколко дни по-късно повечето частни шезлонги и чадъри бяха премахнати и половината плаж се превърна в много по-свободно пространство.

Оттам шествията се разпространиха и в други точки - включително в Крит, Родос, Халкидики и Серифос. Акциите бяха наречени "бунтът на плажните кърпи", тъй като участниците носиха своите кърпи с идеята да покажат, че няма място къде да ги разпънат.

Действията на протестиращите гърци привлякоха вниманието на правителството, което реши да предприеме мерки по казуса, включително и да затегне контрола по бреговете. Министърът на финансите Костис Хадзидакис заяви, че е дал указания за засилване на проверките и правителството "няма да прави изключения за никого", за да гарантира, че плажните барове и свързаните с тях заведения за хранене спазват разпоредбите и не блокират свободния достъп на гражданите до всеки плаж.

Държавни органи установиха 336 нарушения при експлоатация на морския бряг в Гърция от страна на физически лица и фирми в туристическия сектор, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. Нарушенията бяха констатирани след извършени 918 проверки в периода от 21 юли до 9 август.

На остров Крит са проверени 85 фирми, в Цикладите - 110, в Йонийско море - 178, а в Халкидики - 35. Това е част от 918-те проверки, в резултат на които бяха установени 336 нарушения за заемане на пространства извън обсега на отдадените под наем площи, а в някои случаи и за произволно използване на части от крайбрежието без никакъв договор за наем от общината.

Санкциите за нарушителите, наложени в зависимост от сериозността на нарушението, включват глоби, премахване на платени места с чадъри и шезлонги, разрушаване на незаконни постройки на обществени плажове, изгонване на наематели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай