2024 г.: Бури с петрола, златото остава котва

Цената им ще зависи от военните конфликти

2024 г.: Бури с петрола, златото остава котва | StandartNews.com

Очаква се основно банките да изкупуват благородния метал

Цената им ще зависи от военните конфликти

Военни конфликти, политическа несигурност, породена от купища предстоящи избори, и много други фактори ще влияят на световната икономика през започващата 2024 година. Сред най-чувствителните при такива турбуленции стоки са петролът и златото. Бърз поглед на прогнозите, съставени от различни институции и анализатори, показва, че новата година ще е изпълнена с истински приключения в търговията с тези два актива, които са показателни за глобалната икономика.

Черното злато

През 2023 г. петролът се оказа подчинен основно на две събития в световната геополитика - продължаващата война на Русия в Украйна и избухналия през октомври военен конфликт между Израел и "Хамас". Разбира се търсенето на петрол се подхранва и от множество други фактори - основните сред тях - икономически, в т.ч. развитието на водещи купувачи на черно злато като САЩ, Китай и Индия. Но най-решаваща за конкуренцията в сектора е несигурността, с която се характеризира всичко в нашия живот през последните години. Както се вижда, дори най-малки колебания в настроението на инвеститорите влияят на цената на петрола.

Прогнозата на енергийните експерти

Международната агенция по енергията (МАЕ) повиши глобалната си прогноза за търсенето на петрол за идната година въпреки очаквания икономически спад в някои региони по света, цитирайки подобрената перспектива за САЩ и по-ниските цени на петрола.

Въпреки корекцията все още е налице осезаема разлика в прогнозите между МАЕ, която представлява индустриализираните страни и ОПЕК относно перспективите за 2024 година. През последните години възникнаха разногласия между двете организации по въпроси като дългосрочното търсене и необходимостта от инвестиции в нови доставки.

Очаква се световното потребление да нарасне с 1,1 милиона барела дневно през 2024 г., обяви базираната в Париж МАЕ. 

Корекцията отразява "донякъде подобрената перспектива за брутния вътрешен продукт спрямо доклада от миналия месец", обяви МАЕ. Това се отнася в най-голяма степен за САЩ, където започва да се забелязва меко кацане. "Спадът на цените на петрола е допълнителен стимул за насърчаване на потреблението на петрол", гласи докладът.

Петролът се понижи тази седмица до шестмесечен минимум от около 72 долара на барел, дори след като ОПЕК+, който включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници като Русия декларира на 30 ноември нови съкращения на производството през първото тримесечие на 2024 година.

МАЕ обяви, че удължаването на срока на съкращаването на доставките от ОПЕК+ е оказало малко влияние върху повишаването на цените и по-високото производство в други страни ще действа като пречка. 

"Продължаващото увеличение на производството и забавеният растеж на търсенето ще усложнят усилията на ключови производители да защитят пазарния си дял и да поддържат високите цени на петрола", обяви МАЕ.

В същото време ОПЕК запази в публикувания преди дни месечен доклад без промяна прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през 2023 година на равнище от 2,46 милиона барела дневно. През 2024 година ОПЕК очаква повишение на търсенето от 2,25 милиона барела дневно, което също е без промяна спрямо миналия месец.

ОПЕК залага на автомобилите с вътрешно горене

ОПЕК повиши прогнозите си за търсенето на петрол в дългосрочен план в средносрочна и дългосрочна перспектива в годишния си доклад за перспективите пред световния петролен пазар (World Oil Outlook).

Според организацията ще бъдат необходими инвестиции от 14 трилиона долара, за да се отговори на търсенето въпреки растежа на сектора на енергията от възобновяеми източници и повечето електромобили, които се движат по пътищата.

Очакванията на ОПЕК са в контраст с други прогнози, включително на МАЕ, според които търсенето на черно злато ще достигне пика си през текущото десетилетие.

Още десетилетие или повече растеж на потреблението ще даде тласък на ОПЕК, чиито 13 страни-членки зависят от петролните си приходи. Според картела петролът трябва да бъде част от енергийния преход, предвид решенията на някои правителства и компании да забавят отдръпването си от изкопаемите горива.

ОПЕК прогнозира, че световното търсене на петрол ще достигне 116 млн. барела дневно до 2045 г. или с около 6 млн. барела на ден повече, отколкото се очакваше в миналогодишния доклад на организацията. Начело на растежа ще бъдат Китай, Индия и други азиатски страни, както и страни от Африка и Близкия изток.

ОПЕК повиши и средносрочната си прогноза за търсенето - до 2028 г., позовавайки се на силното търсене тази година въпреки икономическите затруднения като високите лихви, както и на растежа на сухопътния транспорт.

До 2045 г. по пътищата в света ще се движат 2,6 млрд. автомобила или с 1 милиард повече, отколкото през 2022 г., очаква ОПЕК. Сред тези коли 72% ще бъдат задвижвани от двигатели с вътрешно горене, макар електромобилите да са най-бързо растящият сегмент.

Истинското злато

В своето поскъпване през бурната 2023 г. златото достигна нов рекорден връх, а според Световния съвет по златото (ССЗ) комбинацията от геополитическо напрежение и продължаващо изкупуване от централните банки би трябвало да доведе до устойчивост на търсенето и през следващата година.

В прогнозата си за 2024 г. ССЗ отбелязва, че много икономисти вече очакват "меко приземяване" в САЩ - Федералният резерв да върне инфлацията към целта, без да предизвика рецесия - което би било положително за световната икономика. Въпреки това всеки цикъл е различен. Този път повишеното геополитическо напрежение в годината на ключови избори за много големи икономики, съчетано с продължаващото изкупуване от централните банки, може да осигури допълнителна подкрепа за цената на златото.

Стратезите на организацията също така отбелязват, че въпросното "меко приземяване" в никакъв случай не е сигурно, докато глобалната рецесия все още не е изключена. "Това би трябвало да насърчи много инвеститори да държат в портфейлите си ефективни хеджиращи инструменти, като например злато", категорични са от ССЗ.

Двете най-значими събития, подкрепили търсенето на злато през 2023 г., са сривът на Silicon Valley Bank и нападението на "Хамас" срещу Израел, посочват още от ССЗ, като оценяват, че геополитическите събития са добавили между 3% и 6% към неговата цена през годината. "А в година, в която ще се проведат важни избори в световен мащаб, включително в САЩ, ЕС, Индия и Тайван, нуждата на инвеститорите от хеджиране на портфейли вероятно ще бъде по-висока от обичайното", обясняват анализаторите в доклада с поглед към 2024 година.

Федералният резерв ще диктува ситуацията

Главният пазарен стратег на ССЗ Джон Рийд коментира пред американски медии, че цените на златото вероятно ще останат в границите на сегашния си диапазон, но ще бъдат нестабилни през следващата година. Той очаква те да реагират на отделни икономически данни, които дават информация за вероятната траектория на политиката на Федералния резерв на САЩ, докато първото намаление на лихвения процент не стане факт.

Пазарите очакват първото намаление на лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта още през март следващата година. Въпреки че намаляването на лихвените проценти обикновено се разглежда като добра новина за златото (тъй като доходността от паричните средства намалява и спестителите търсят други високодоходни инвестиции), Рийд подчертава, че два фактора могат да означават, че "очакваното облекчаване на лихвената политика може да се окаже по-малко оптимистично за златото, отколкото изглежда на пръв поглед".

Първо, ако инфлацията се понижи по-бързо от лихвените проценти - както до голяма степен се очаква - тогава реалните лихвени проценти ще останат високи. И второ, по-нисък от очаквания растеж може да засегне потребителското търсене на злато.

Централните банки - основни купувачи на злато

Световният съвет по златото прогнозира, че друг фактор в подкрепа на благородния метал в бъдеще ще бъде по-нататъшното му изкупуване от страна на централните банки. През последните няколко години те са основен източник на търсене на световния пазар на злато, а 2023 г. вероятно ще се окаже рекордна в това отношение. ССЗ очаква това да продължи и през 2024 година.

Рийд дори коментира, че организацията е била изненадана от значителното увеличение на покупките от централните банки през 2022 г. и че този темп на покупки е продължил и през отиващата си година.

В своя доклад ССЗ изчислява, че търсенето от страна на централните банки е допринесло с 10% или повече за доброто представяне на златото през 2023 г., и отбелязва, че дори ако 2024 г. не достигне същите нива, покупките над средното годишно ниво все пак трябва да предложат допълнителен тласък на цените на благородния метал.

Голямото очакване е, че централните банки отново ще бъдат водещи на пазара на злато през 2024 г., но би било прекалено оптимистично да се каже, че това ще бъде още една рекордна година. Освен ако не се намеси геополитиката...

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай