Жилят туристи в Черна гора

Жилят туристи в Черна гора | StandartNews.com

Ако си коректен към туристите си, губиш пари. Това е горчивият извод, който си е направила собственичката на туроператорската агенция "Last minute travel" Мария Григорова след повече от месец ходене по мъките. Проблемите започнали на 1 май, когато заедно с клиенти пътувала на екскурзия до Албания и Черна гора. Когато пристигнали късно вечерта, на рецепцията в резервирания и предплатен хотел в Будва се оказало, че партньорът им от Черна гора "Адрия Травъл" не е дал парите на хотела, въпреки че българската фирма ги е превела и има документи за транзакцията.

Така българите трябвало да останат на улицата или да платят повторно за нощувките си. Собственикът на черногорския туроператор Бранко Попович отишъл в хотела, потвърдил, че е взел парите - 5855,95 евро за тези туристи и аванс за следваща група, но отказал да ги даде за настаняването, защото вече ги бил изхарчил. В последствие се оказва, че по думите на туристическата полиция за неговата компания това била честа практика.

От българското консулство в Черна гора препоръчали на родната фирма да натовари обратно на автобусите хората и да ги върне в България. За да не проваля почивката на сънародниците си Григорова избрала да плати повторно цената за настаняването. При това допълнително заплатила и близо 1800 евро, които първоначално били приспаднати заради ранна резервация. Получила протокол и от полицията.

Оттогава се опитва да получи парите си обратно от некоректния партньор, с който е работила преди, и е нямала проблеми. Търси съдействието на консулството ни в Черна гора, откъде й отговорили, че то "не е тюрлю гювеч". От застрахователя "Булстрад" й обяснили, че задължителната застраховка "професионална отговорност" на туроператора не покрива подобни случаи. Застраховката може да обезщети хората, ако българският туроператор не е платил за почивката им, но случаят е различен - туроператорът дори е платил два пъти за настаняването. Моля се да не ми се случва втори път, но ако тази ситуация се повтори - ще оставя туристите на улицата, с горчивина твърди Григорова. Единственият лъч светлина, че ще получи парите си обратно без съдебна процедура засега са, че черногорската туристическа организация или ресорното министерство там ще принудят "Адрия Травъл" да се разплати с родната компания под угроза за отнемане на лиценза за туристическа дейност.

"Булстрад": Застраховката не покрива този риск

Причина за отказа за плащане, който е получил туроператорът, е в това, че застраховката му "професионална отговорност" не покрива този тип рискове, коментираха казуса от "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Задължителната застраховка на туроператора защитава интересите на неговите клиенти - потребителите на организирано пътуване. Тези правила са уредени в наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка на туроператора. Според наредбата застрахователят изплаща обезщетения, когато туроператорът е причинил вреди на клиентите си при организирани пътувания в резултат на неговата дейност, вследствие неразплащане с негови контрагенти и доставчици, включително и при неплатежоспособност и несъстоятелност. Така застрахователят трябва да плати обезщетение на туристите, ако например фалира техният български туроператор. В конкретния случай обаче такова събитие няма, тъй като ЕТ "Мария Григорова" се е разплатил с колегите си от Черна гора. Рискът за това дали партньорът в Черна гора е коректен се носи от самия български туроператор, а не от застрахователя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай