Запазват час по интернет за Самуиловата крепост

Запазват час по интернет за Самуиловата крепост  | StandartNews.com

Благоевград. Напливът към Самуиловата крепост край Петрич не секва и по празниците. Затова почти непрекъснато там има служител на Националния парк – музей. Отворено за посетители бе навръх Коледа, така ще е и на 31 декември. Работното време е от 08,00 до 16,00 часа.

„Целта е да посрещнем всички гости, които решат да разгледат забележителната историческа находка по празниците. Посетителите могат в интернет да си запазят точен час за визита, което много ни улеснява. Така знаем в кой момент колко хора ще има. В момента най-много са българите, които отиват да празнуват в Македония и се отбиват до Самуиловата крепост", заяви директорът на музея в Петрич Сотир Иванов. Той и служителите са направили коледна украса, за да придадат повече настроение и усмивки у посетителите. Има и ефектно осветление, украсено е и дървото до моста. В началото на следващата година парк -музеят ще се превърне в огромно „платно" за уникална изложба, която бе посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил. 24 постера с размери 70 на 100 сантиметра разказват за живота и великото дело на родния владетел. От БАН пък ще предоставят 23-минутен филм за цар Самуил, който ще може да се види от посетителите, докато разглеждат крепостта.

В началото на октомври официално бе открита крепостта след направен ремонт по европейски проект за 1 923 100,52 лева. С помощта на европейските средства се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него инфраструктура. Реставрирани, консервирани и експонирани са наблюдателната кула, защитният крепостен вал, покритите землянки, ремонтирани са двете музейни сгради. Сред редовните посетители на Националния парк – музей в последните години са не само българи, но и гърци, и македонци. Непрекъснато туристите се увеличават, от година на година те са все повече. За 2013 г. техният брой е над 17 000, което е рекордна посещаемост. Ръстът на гостите на комплекса в сравнение с 2012 г. бе 20%, приходите пък скочиха с 25%. Все повече са и туристите от Централна и Западна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай