Забраниха Офицерския плаж във Варна заради риск от зараза

Забраниха Офицерския плаж във Варна заради риск от зараза | StandartNews.com

Варна. Забраниха къпането на Офицерския плаж заради висок риск от зараза. Пробите на морската вода са установили наличие на ешерихия коли и чревни ентерококи, биха тревога от РЗИ – Варна. Те могат да предизвикат чревни инфекции особено на хора с потисната имунна система, но са опасни и за всички не толкова при къпане, а при гълтане на морската вода, обясниха от здравната инспекция. Предприети са мерки за забраната, като ще бъдат поставени предупредителни табели.

РЗИ продължава да набира проби и още в понеделник ще има резултати за качеството на морската вода на Офицерския плаж и според тях е възможно забраната да падне още тогава.

Замърсяването е след пороя и се оказа, че не е на плажа в Аспарухово, където пробите наистина излязоха чисти, а на Офицерския плаж. Причината е в така наречения Шокаров канал, където се оттичат водите от центъра на Варна и за опасностите от замърсяване веднага предупреди след наводнението чрез „Стандарт" Андрей Василев, търговски пълномощник на концесионера „Лазурен бряг 91". Оказа се, че последствията от пороя на брега са най-тежки и стихията е отнесла в морето решетките за едрите боклуци. След всеки дъжд водата там става мръсна, а след пороя на 19 юни плажът се затрупа с дървета, смет и кал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай