Водни емоции в планината 365 дни в годината

Водни емоции в планината 365 дни в годината | StandartNews.com

Около 16 открити аквапарка формират днес картата на водните атракции в България. Повечето от тях са изградени по Черноморието, но през последните години индустрията започна да предлага водни развлечения на открито и във вътрешността на страната. Причината е нарасналото потребителско търсене на водни забавления от страна на туристите, както и тенденциите туризмът в това направление да е сред най-динамично развиващите се сегменти в развлекателния бизнес в световен мащаб. От 2000-та година насам водните съоръжения са се превърнали в допълнително средство за привличане на повече клиенти.

По данни на Световната аквапарк асоциация за 15 години посетителите на водни атракциони са се увеличили с близо 70% и вече много хотелски вериги в Европа и САЩ разполагат с аквапаркове към хотелските си комплекси. За да удължат туристическия сезон, доста предприемачи заложиха на строителството на закрити водни съоръжения. У нас обаче индустрия в изграждането и експлоатирането на закрити аквапаркове все още прави първите си крачки и предлагането на подобна услуга в хотелите е рядкост - заради солидните инвестиции и твърде бавната възвръщаемост на средствата. Но все пак в България има подобни места. Един от малкото планински хотели, които разполагат с водни атракциони на закрито, се намира в Пирин. Хотел & СПА Астера, Банско, част от четиризвездната верига А-хотелс, предлага целогодишно на своите гости закрит аквапарк.

Ползването на водния атракцион е включено в пакетните туристически оферти, каквато е практиката на реномираните хотели в Европа и САЩ. Закритото съоръжение е на разположение на гостите на хотела целогодишно и това е огромно предимство, тъй като мястото предлага водни емоции в планината не само в горещите летни месеци, но и през пролетта, есента и зимата. По данни на мениджмънта на Хотел & СПА Астера Банско, към услугата има голям интерес, особено след приключването на ски сезона. Хотелиерите смятат, че в закритите аквапаркове има бъдеще, тъй като световните тенденции сочат, че броят на посетителите в хотели с подобни съоръжения нараства всяка година. Закритият аквапарк е чудесно допълнение към отличните хотелски условия, здравословна и разнообразна интернационална кухня и създава добра възможност за разнообразяване на почивката в планината за цялото семейство, споделят гости на Хотел & СПА Астера Банско. Съоръжението разполага с голям басейн, заобиколен от скоростна река с два ръкава. Сред атракциите са стената за катерене, водната пещера, която е преградена с водна стена и има място за хидромасаж, водопади, тип ракета, в двата малки басейна. В аквапарка има също джакузита и водно-въздушни хидромасажни лежанки. За най-малките е детският басейн с мини водна пързалка и водна гъба. Освен на закрития аквапарк, в Хотел & СПА Астера Банско разчитат и на големия интерес към СПА и Wellness туризма. Той също бележи бурно развитие в Европа през последните години и според запознати има голям потенциал за развитие и в България. За да отговори на все по-голямото търсене на този тип услуги, хотелът разполага със СПА център, предлагащ богато разнообразие от процедури и терапии за всички възрасти. Факт е, че туристическият бизнес и СПА индустрията се развиват устойчиво въпреки кризата и нашата страна не отстъпва на дестинации за СПА туризъм като Чехия, Унгария, Гърция, Турция и Румъния, смятат специалисти в бранша и допълват, че за да имаме успеха на тези страни, на първо място България трябва да стане разпознаваема като СПА дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай