Владивосток - диамантът на руския Далечен изток

Владивосток - диамантът на руския Далечен изток  | StandartNews.com

Основават града като най-източната крепост на империята

На 1 ноември след близо 9 часа полет от Москва огромният "Еърбъс" каца на намиращото се на 44 км от града летище. За това време сме прекосили цяла Азия, прелитайки над Урал, Западен Сибир, езерото Байкал. Някъде над центъра на Източен Сибир, Хабаровск, завиваме рязко на юг и така достигаме до столицата на Приморския край, прекрасния Владивосток.
Днес градът е разположен на територия от 625 кв. км и е населяван от 615 000 жители. Той е на полуостров Муравьов-Амурский, край чиито брегове са Амурският и Усурийският залив. Формално е на Японско море, което иначе си е част от Тихия океан. Владивосток е на северната ширина на Варна, а климатът е белязан от огромния воден басейн с топли влажни лета и студена ветровита зима.

Според китайските извори по времето на династията Юан (1271-1368) тук се намирал многохилядният Юнминчън, което в превод означава "град на светлината". Територията на полуострова обаче е тотално обезлюдена след кръвопролитните войни между Китай и Корея. Новата страница от историята е отворена през ХIХ в., когато пристигат първите руски хора.
Русия предявява претенции към тези части от Далечния изток още през ХVII в., но Нерчинският договор от 1689 г. ги отрежда на Китай. Те трайно влизат в границите на Руската империя с подписването на Айгунския договор от 1858 г. Така се създава Приморската територия под началството на генерал-губернатора на Източен Сибир Николай Николаевич Муравьов-Амурский. На следващата година от борда на флагманския си кораб той забелязва отлично защитен залив и заповядва там да се направи военен пост, който да носи името Владивосток - от "Владей Изтока!". Руското знаме се развява на 20 юни 1860 г., когато транспортът "Манчжур" стоварва отряд от 40 войници и офицери.

През следващите две години селището бурно се развива. Още в 1862 г. то добива статут на пристанище, а от 1871 г.

в него е преместен щабът на Сибирската военна флотилия

и резиденцията на военния губернатор. Строят се административни сгради, мелници, фабрики за тухли, дори пивоварен завод. На цели 4 версти се простира съществуващата и днес главна улица "Светланская", назована на фрегатата "Светлана", с която прави визита четвъртият син на император Александър II, княз Александър Александрович. Така се стига до 10 май 1880 г., когато Владивосток официално е обявен за град със 7300 жители.

По това време вече има регулярни курсове по море, свързващи новия град със западните части на Русия. След като през март 1880 г. след 46-дневно плаване от Одеса пристига параходът "Москва", в 1883 г. са организирани няколко поредни прехвърляния на европейски заселници.

Особено важни събития се случват през май 1891 г. след идването на престолонаследника и бъдещ император на Русия Николай II. Той пристига след шестмесечно околосветско плаване на крайцера "Паметта на Азов". Великият княз участва в полагането на основите на сух док за ремонт на военните кораби от Тихоокеанската ескадра. Но най-съдбоносна е първата копка на източния участък от Транссибирската железница и на съществуващата до днес гара. Движението на влаковете до Москва и Санкт-Петербург е открито през 1902 г., но са необходими още няколко години то да стане редовно. В чест на пребиваването във Владивосток на руския престолонаследник е издигната Триумфална арка, съборена от болшевиките през 1927 г., а днес построена отново.

Към началото на ХХ в. някогашният малък военен пост се превръща в най-голямото пристанище и военноморска база на Руската империя в Далечния изток. Владивосток става и една от най-добре защитените морски крепости в света,

предназначена да спира амбициите на издигащия се съсед - Япония

Засегнат само частично от Руско-японската война през 1904 г., Владивосток през съветския период е "затворен военен град" чак до 1992 г.

Макар и младо селище, в него има какво да се види. Разходката може да започне по улица "Светланская", край чиито тротоари се издигат красиви сгради от началото на ХХ в. Паметниците от царско време сега съжителстват със съветските постройки. Към първите се отнасят възстановените Николаевски Триумфални врати, но безспорно най-забележителна е откритата на 5 февруари 1912 г. железопътна сграда. На специален паметник е показано разстоянието до Москва - 9288 км. Архитектът Коновалов прави сградата копие на московската Ярославска гара, за да придаде завършеност на двата края на грандиозното съоръжение.

За любителите на военната история интерес представляват двата музейни военни кораба на пристанището. Парната яхта "Красний вимпел" е построена в 1911 г., но е използвана и по съветско време. Впечатляваща е подводницата С-56, която се включва във Втората световна война през 1942 г., като поврежда 4 и потапя 10 вражески кораба. Нищо обаче не може да се сравни с обиколката на уникалната Владивостокска крепост. За нея ние ще отделим един цял ден.

Подразделение на ГУЛАГ

Както много селища в Далечния изток, край града през съветския период са построени звена от страшното Главно управление на лагерите, където са изпращани стотици хиляди затворници. Предвид местоположението си там се е намирал един от главните разпределителни пунктове, откъдето минавали голяма част от лагерниците. В него умира видният поет Осип Менделщам, а прекарва известно време създателят на първите космически кораби Сергей Корольов.

Сред изчезващите амурски тигри

Като любител на животните няма как да не посетя сафари-парка, намиращ се на няколко десетки километри от Владивосток. С любопитство се движа край тукашните елени, сърни, диви свине. Естествено обаче моя главна цел са двата амурски или усурийски тигъра. Това изключително красиво животно е най-едрата котка в природата, достигаща до тегло от 300 кг. Почти изчезнали в началото на ХХ в., днес от амурските тигри са запазени 400-500 екземпляра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай