В Цариброд чакат българите като спасители

Нашенци пълнят заведенията и пазаруват храна у комшиите

В Цариброд чакат българите като спасители | StandartNews.com

Цариброд/София. Българите не сме сред най-желаните туристи и клиенти в чужбина заради плитките ни джобове. Естествено, изключения има, но те се броят на пръсти. В съседна Сърбия обаче, и по-точно в Цариброд, вратите на заведенията са широко отворени за българи. Продавачите в магазините потриват с ръце, като видят коли с БГ номера, а двата хотела в града с нетърпение чакат уикендите, когато хора от близката чужбина ще напълнят стаите им.

"Може ли да платим с левове?". Това е дежурният въпрос, който задават българите, влезли за пръв път в царибродско заведение. Отговорът е утвърдителен, като сметката веднага се калкулира. Един лев се разменя за 55 динара, какъвто е и официалният курс. Рестото често е в двете валути, но отговор като "Нямам да ти върна", едва ли ще чуете. Левове се приемат и в магазините, а дори и в хотелите.

"Мина времето, когато от Сърбия идвахме в България, за да купуваме бензин и храна. Сега българите идват тук", разказва Марко Шукарев, който е пенсионер. "На тази тема дори имаше репортаж на сръбската националната телевизия. Българите купуват оттук предимно месо и хранителни продукти. Беше направена анкета и стана ясно, че цените не са много различни. Е, вероятно е по-евтино, но причината е в качеството", казва Мирослав Нацков, който работи в радио-телевизионния център в Цариброд. Килограм кашкавал в царибродските магазини струва между 12 и 14 лв. Реално разликата в цената със същия продукт зад граница е незначителна, но в Сърбия млекопреработвателите все още нямат право да слагат растителни мазнини.

"Българите, които пазаруват оттук казват, че в България качеството е съмнително", добавя Марко Шукарев. Освен хранителните магазини, нашенците щурмуват пазарите за разсад и фиданки, а така също и щандовете за перилни препарати.

Цариброд или Димитровград, както го наричат сърбите, се намира на 55 км от София и на 5 км от граничния пункт Калотина. В градчето живеят около 7 000 души, като по-голямата част са българи. По исторически причини останали извън пределите на родината майка сега повече от всякога разчитат на нея. "Тук положението е страшно. Единственото работещо предприятие прави козметика. Няма друго производство", казва Марко Шукаров. По думите му пенсионерите издържат децата си, а младите бягат от града. Голяма част от местните се занимават с куфарна търговия и покупко-продажба на коли от България.

Заведенията и хотелите в Цариброд са на най-голяма печалба от българските туристи. "Ако дойдете през уикенда ще установите, че 90 на сто от клиентите в кръчмите и кафенетата са българи. Идват най-често от Костинброд, Драгоман, София и крайграничните села", уточнява Мирослав. "Естествено, идват и много хора от престъпния свят, така че има интересни ситуации в нощния живот на Цариброд", добавя журналистът. "Освен че им е по-изгодно, мисля че на българите им е приятно тук, макар че говорим на архаичен български", казва с усмивка той, като на българския му могат да му завидят много нашенци.

Ресторант "Оаза", който се намира срещу гарата, съществува благодарение на българските си клиенти. "Не само кръчмата ни, а целият град живее благодарение на вас", поправя ме сервитьорът Душан. По думите му, откакто фабриките в града са преустановили дейността си, местните съвсем са го закъсали. Отвън "Оаза" не бие не очи, отвътре напомня българска механа с капацитет 100 души. "На Нова година кръчмата беше пълна, но имаше само една маса с местни. Всички останали бяха българи", добавя Душан. Подобно било положението на всички празници, а и през уикендите. В ресторанта, както и в останалите заведения в Сърбия, се пуши, но не това кара българите да бият път и да минават граница. В Сърбия плащаш не само цената, а и качеството. А обслужването е в пъти по-добро от това у нас. В "Оаза" можеш да си изядеш пръстите.

Плескавиците са от истинско месо като не е нужно да си експерт по храните, за да го установиш. Порция от типичния сръбски специалитет те държи сит до вечерта. Обикновената плескавица струва около 3 лева, пълнената и гурманската - около 5. Порция пържени картофи излиза около лев, а голямата бира "Йелен пиво" - 2 лв. Наливната е малко по-евтина. "И пак да дойдете", изпраща ни с усмивка Душан.

Българите, решили да прекарат уикенда в Цариброд, могат да отседнат в държавния хотел Балкан, който се намира на главната улица, или пък в частния "Амфора", намиращ се в близост до ресторант "Оаза". Двойната стая излиза по 60 лева.

Единственият проблем, който поставя границата между Сърбия и България, е през лятото. Потокът от гастарбайтери за и от Турция често предизвиква километрични опашки. Иначе от сегашното положение са доволни всички. И българите, идващи в Цариброд, и техните домакини. "Това е добър шанс за трансграничното сътрудничество и начин за развитие на Цариброд и крайграничните общини", убеден е Мирослав Нацков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай