В Банско: Евтини хотели до Коледа

Броим двайсетачка за нощувка, 14 000 на ски с Томба

В Банско: Евтини хотели до Коледа | StandartNews.com

Банско. Старт за зимния сезон дадоха Банско и Боровец. Хиляди любители на ските и фенове на планината се възползваха от хубавото време и атакуваха курортите в събота. Мажоретки, греяно вино и огнено шоу радваха гостите на Боровец. На Банско пък хората се тъпляха за автограф от ски легендите.

С атрактивни цени посрещнаха хотелиерите хилядите туристи в Банско. За откриването на зимния сезон нощувките бяха с над 30% по-евтини от обичайните. В тризвездните хотели двойната стая струваше 30 евро, като в цената са включени закуска и вечеря. В четиризвездните същата услуга е между 40 и 45 евро, а в по-скромните комплекси нощувка и закуска излизаха 20 лв. на човек. В частните квартири легло можеше да се намери само за 15 лв. Посетителите на курорта ще могат да се възползват от евтини нощувки до 20 декември, обявиха хотелиери пред "Стандарт".

Повече от 14 000 фенове на белите спортове дадоха старт на зимния сезон. Те дойдоха на Бъндеришка поляна за 10-ото откриване в ски зоната, която от години е номер 1 в България и Източна Европа. Сравнително топлото време и отличните условия за ски допълнително мотивираха хилядите гости на курорта да уважат мегашоуто, въпреки че бе работен ден. Освен да покарат по хубавите писти, всички искаха да видят наживо легендите в ските Алберто Томба, Марк Жирардели, Люк Алфан, Юре Козир и Петър Попангелов. С изключение на контузения Ла Бомба, останалите участваха в състезанието по гигантски слалом "Победи шампионите". Над 100 аматьори и бивши състезатели се пуснаха по писта "Томба" в опит да подобрят времето на ски легендите. В крайна сметка най-бърз се оказа закономерно най-младият от шампионите Юре Козир. Само на 0,20 сек след него слезе софиянецът Владимир Попов. За награда той получи лично от Алберто Томба сезонна премиум карта за всички лифтове в Банско.

Големи емоции имаше и в състезанието "Ловци на съкровища". Точно 280 души от България и региона ровиха в снежните преспи за 33 апетитни награди, сред които и суперскъп часовник на Chopard. Късметът се усмихна на 30-годишния столичанин Ивайло Шакалов от "Младост". Той получи хронографа Milla Miglia от Мария Тепеликян, съсобственик на бутик Chopard. Звездите в световните ски отбелязаха, че са впечатлени от развитието на Банско. Те обаче бяха категорични, че курортът спешно се нуждае от втори кабинков лифт, иначе ще има отлив на туристи. Единственият на планетата носител на 5 големи световни купи Марк Жирардели обяви, че политиците трябва да помагат за развитието на ски курортите, защото те носят поминък на хиляди българи.

"Курорти като Банско вдигат нивото на скиорите в България и скоро ще имате втори като Петър Попангелов, а това е най-голямата реклама за един курорт", заяви легендарният спускач и шампион в рали Дакар Люк Алфан. Бронзовият медалист от олимпиадата в Лилехамер Юре Козир бе смаян от природата над Банско. Той също като Алфан очаква скоро български състезател да пробие в световните ски.

Единственият ни ас с победа за Световната купа Пепи Попангелов пожела на Банско много успехи и добро развитие. Голям концерт на Бъндеришка поляна изнесоха Лора Караджова, Криско и 100 кила. Следобед Ути Бъчваров сътвори на градския площад кулинарно шоу и направи бански суджук за 800 души. Той го сготви в тиган, направен от локомотив. Старта на сезона даде лично кметът на Банско Георги Икономов, който награди легендарните скиори. За церемонията дойдоха и вицепремиерът Даниела Бобева, и първата дама в спорта проф. Мариана Георгиева. Пищна заря обля в светлини площада. Гостите имаха възможност да опитат и характерни за Банско кулинарни специалитети, а после да видят и концерта на Румяна Попова.

Кметът Икономов плаши МОСВ със съд

Кметът на община Банско Георги Икономов се закани, че ще внесе в Административния съд иск срещу МОСВ. Причината е бездействието на ведомството по въпроса с новия план за управление на Национален парк "Пирин". Само така ще се реши проблемът със строежа на втори кабинков лифт и писти в ски центъра на най-добрия български зимен курорт. "Ще чакам до края на януари и ако от екоминистерството не направят нищо, ще си търсим правата в съда", заяви Икономов. "Търпението ни се изчерпа не можем повече да чакаме да се мотаят и да не разглеждат решението на Висшия експертен екологичен съвет, което е още от февруари тази година", допълни той. За миналата година имаме ръст на туристите с 8%, но се нуждаем от нов кабинков лифт и писти, като въпросът не търпи отлагане", завърши Икономов.

Гръцки студенти купонясват в Пирин

Хиляди туристи от всички балкански държави уважиха и тази година откриването на ски сезона в Банско. Още преди обяд се качиха в Пирин планина, за да не пропуснат спускането на ски легендите. "За първи път сме тук и сме очаровани от ски центъра. Пак ще дойдем", заяви Мицос Андрикополис от Кавала, който бе в Банско заедно със свои състуденти. През целия ден младежите от южната ни съседка се забавляваха по пистите и заведенията на Бъндеришка поляна и Шилигарника. По традиция в курорта имаше много македонци, турци, румънци и сърби. Стотици от тях не пропуснаха възможността да се снимат с Томба и компания и да вземат автографи от тях. Картата за лифта за началото на сезона, а и до пускането на повече от 50% от пистите е 30 лв.

Всеки осми лев идва от туризъм

Държавата вече ще подкрепя активно развитието на зимния туризъм, заяви в Банско зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той разкри, че активно се работи по направата на нов Закон за туризма, за чието изработване се взима пример от френския, който е от 1980-а. "Това не е случайно", заяви Ботев. "Най-големите и известни зимни курорти са френски. Няма европейска регулация, която да не се съобразява с френската", заяви за "Стандарт" Ботев.

Той обяви също така, че за последната година приходите в БВП от туризъм са скочили от 12,5 на 13,6%, което означава, че всеки 8-и лев в държавата влиза от туризъм. "За тази зима ръстът на заявките за зимните ни курорти е с 8,2% по-висок в сравнение с миналата година. Имаме целеви пазари като Русия и Украйна, където се очаква скок от над 15%", допълни Ботев.

Македонци превзеха Боровец

Боровец е най-желан от македонците. Те са направили пет пъти повече резервации тази зима в сравнение с миналата, отчетоха от хотел "Рила". Има увеличение и на турските туристи в курорта. В събота на Боровец се откри новият зимен сезон с грандиозно шоу. За гостите бе изготвена специална програма с карнавално шествие, огнено представление, изработване на ледени скулптори, DJ-и и мажоретки. За откриването цените на дневните лифт карти бяха намалени наполовина, а нощното каране и детският парк "Борокидс" бяха безплатни. На греяно вино и чай без пари в "Снежния бар" се насладиха всички фенове на зимните спортове. Камен Воденичаров влезе в ролята на водещ, а приветствени думи на официалното откриване отправи кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Пистите в курорта грейват с нови машини за сняг

Сноуборд маниаците и почитатели на ските цял ден се спускаха по пистите. А слънчевото време изкара дори най-малките фенове на зимните спортове на пистите. За тях бяха осигурени безплатни ски уроци и екипировки. За малчуганите бе направена специална шатра. Децата се забавляваха с интересни коледни игри, а аниматори рисуваха лицата им. Една от най-големите атракции бяха мимовете, при които се спираха малки и големи. Изкусното шоу на жонгльорите заслужи аплодисментите на публиката. За най-запалените почитатели на курорта бе организирана специална игра с награди "Опознай Боровец". От този сезон там има нови машини за сняг, които правят перфектно изкуственото заснежаване на над 300 дка писти.

Музей на моторите и параклис за туристите

Традиционна българска кухня и уютна атмосфера предлага на гостите си четиризвездният клуб-хотел "Янакиев". Той се намира в центъра на курорта "Боровец" и разполага с 34 стаи и 6 апартамента. В двора му е измайсторен параклис, достъп до който имат всички туристи. Собственикът на хотела Георги Янакиев е и председател на Съюза на българските автомобилисти. Той е отделил специално кътче, в което има минимузей на мотоспорта. Едно от предимствата на хотела е изключително модерно оборудваната сауна, от която се излиза директно на пистата. Янакиев се е погрижил за всички семейства с деца, като е осигурил специална стая, в която аниматори се занимават с хлапетата. Пълноценната почивка на гостите се допълва от спа центъра, в който има парна баня и хидромасажни вани. Басейнът пък е с уникален изглед към ски пистата. След вечеря посетителите на хотел задължително трябва да посетят и пиано бара, където могат да поръчат на любимите си песни, изпълнени на живо.

Братушки и англичани по лифтовете

"В момента в Банско най-много са гърците, но има и много от балканските страни", съобщи председателят на туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова. "Тук са и не малко руснаци, като повечето от тях имат собствени апартаменти в Банско", коментира тя. Спасова обясни, че англичаните също започнали да пристигат след началото на декември. "Вярваме, че ни предстои силен сезон, ако съдим по наплива на гости за откриването му", каза още Спасова.

Украинци харесаха Пампорово

Първи старт на сезона даде родопският курорт Пампорово. По този повод в края на миналата седмица в ски зоната на най-големия ни планински комплекс се стекоха над 10 хиляди нетърпеливи ентусиасти. Курортът Пампорово открай време е любима дестинация на англичани, ирландци и скандинавци. Тази зима в него ще почиват и много туристи от Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай