Установиха редица нарушения на наемателите на морски плажове

Установиха редица нарушения на наемателите на морски плажове | StandartNews.com

Проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, възложена от Върховната административна прокуратура /ВАП/ откри редица нарушения на закона за устройство на Черноморското крайбрежие при поддържане и управление на морските плажове от страна на концесионерите и наемателите. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Сред констатациите са: възпрепятстване на свободния достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие; общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, вкл. на търговските площи, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие; платените плажни зони надвишават като площ безплатната площ за разполагане на плажни принадлежности, което е в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие схеми;

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност, информират още от пресцентъра на прокуратурата.

До момента е констатирано, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си във връзка с организиране на процедури по осъществяване на контрол и мониторинги по спазване на законността по управление и поддържане на морските плажове. Въпреки това обаче, задълженията на МРРБ включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които ЗУЧК е предвидил това. В тази насока по реда на надзора за законност ВАП предлага налагане на санкции. МРРБ следва да уведоми ВАП за наложените административно-назакателни санкции в едномесечен срок.

По отношение на морския плаж „Корал", ВАП е протестирала 10 строителни разрешения пред РДНСК. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай