Тютюнджии станаха хотелиери заради минерална вода

Тютюнджии станаха хотелиери заради минерална вода | StandartNews.com

Много жители в с. Огняново вече печелят от туристи

Благоевград. Десетки тютюнджии и семействата им в гърменското село Огняново станаха хотелиери и стопани на къщи за гости. В балнеолечебния курорт, известен с минералната си вода, идват все повече туристи. Напливът не е само през пролетта и лятото, но гости пристигат дори през зимата. Затова в района вече има над 10 хотела, строят се още, а има и много частни квартири. За посрещането на новата 2015 година почти всички места за нощувки са заети, а леглата в местата за отдих вече са близо 1000.

Много местни хора обаче забравиха за мотиките и за превиването на гърба по тютюневите ниви. Сега хем им е по-леко, хем изкарват по-добри пари. Затова тук никнат все повече къщи за гости и хотели. Не само българи, но и много гърци от област Драма все по-често посещават селището заради минералните извори. В курортното селище те хем почиват, хем се лекуват с прочутата минерална вода. През 2000 година 95% от жителите на община Гърмен се занимаваха с тютюн, а едва 4% с туризъм. В момента съотношението е 60% към 15%.

„В близките години се очаква до 30% от хората в региона да печелят от туризъм. Това е алтернативата на тютюнджийството и местните жители се ориентират към предоставяне на туристически услуги. А ние се стремим да помагаме с всички сили на този бранш", твърди кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай