Туризмът остава в икономиката

Избират зам.-министър, обещават отделно ведомство след Нова година

Туризмът остава в икономиката | StandartNews.com

Туризмът се връща под шапката на икономическото министерство, а браншът ще се ръководи от зам.-министър. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с представители на гилдията.

На разговорите са присъствали и вицепремиерът Даниела Бобева и икономическият министър Драгомир Стойнев. Кабинетът се отказва от отделянето на бранша в нова структура, за да не се спъва туристическия сезон и да няма забавяне при категоризацията на обекти, били мотивите на Орешарски. Хотелиери и туроператори обаче са получили уверението на премиера, че след Нова година е възможно отделянето на сектора в нова министерство или агенция, подчинена пряко на правителството. Това обясни пред "Стандарт" шефът на хотелиерите Благой Рагин.

Всички организации в бранша са категорични, че от 1 януари 2014 г. трябва да има министерство на туризма. Този път няма да приемем каквато и друга структура начело на бранша, категоричен бе шефът на Асоциацията на българските туроператори Байко Байков. Освен за собствено министерство браншът е настоявал и за връщане на туристическите структури от Пловдив в София.

До две седмици вицепремиерът Бобева ще свика работна група, за да се определят най-спешните проблеми. Стойнев е коментирал забавянето в обществените поръчки, които са за реклама. В момента са подписани договорите за 6 млн. лв. от общо 14 млн., но всички контракти ще бъдат парафирани до края на седмицата, обещал министърът.

Номинациите ясни до вторник

До вторник туристическият бранш трябва да предложи на Пламен Орешарски кандидатурите си за ресорен зам.-министър. По време на срещата са били споменати няколко имена. Сред тях е шефката на хотелиерите в Слънчев бряг Елена Иванова, зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенти Донка Соколова и шефът на Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев, както и съименникът на шефа на СКАТ Валери Симеонов, който е от дълги години в гилдията. Туристическият бранш е предложил и главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова заради усилията й за популяризиране на културно-историческото наследство. "Благодаря за доверието, което са ми гласували. Кампанията "Чудесата на България" успя да докосне всеки българин и да го накара да се гордее със своята вековна история и култура. Всички тези забележителности може и трябва да привлекат още много туристи у нас. Ще продължа да работя за каузата на българския туризъм, но смятам, че го правя най-успешно като главен редактор на "Стандарт", заяви Бозукова. Орешарски е изслушал номинациите на бранша, но е посочил, че също има предвид експерт за поста. Премиерът е уверил, че ще избере доказан професионалист за поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай